Šta se krije iza snimka dece koja se guše na grčkoj granici? Stvarne su samo njihove suze i patnja

Šokantni snimak navodno je snimljen u Erdini na grčkoj granici, nakon što je u petak desetine hiljada migranata krenulo iz Turske ka Evropi kada je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan "otvorio vrata" izbeglicama

Foto: Tanjug/AP

Iz mesta zahvaćena ratom, sukobima ili nekim drugim incidentima u kojima stradaju civili često dolaze snimci i fotografije zbog kojih nam zastane knedla u grlu, a oči se ispune suzama. Kada vidimo povređenu decu, kako se muče ili plaču dok prolaze kroz pakao koji nisu zaslužili, umesto da uživaju u bezbrižnom detinjstvu, poželimo da im pomognemo, ali su nam ruke često vezane. Ništa ne izaziva veće sažaljenje nego dečiji plač, ali odrasli često umeju i da ga zloupotrebe. Kada se juče na društvenim mrežama pojavio snimak dece koja vrište i plaču dok su guše u suzavcu ispaljenom od strane grčke policiji na granici Grčke i Turske, svet je zanemeo. Međutim, danas su se pojavile i informacije da je cela situacija izrežirana...

Na uznemirujućem snimku čuje se dečiji plač i vide deca koju ljudi, najverovatnije roditelji, drže i udaraju po leđima nakon što je grčka policija bacila suzavac.

Pored stoji i žena koja histerično vrišti i maše rukama, dok muškarac drži devojčicu i, kako su neki mediji preneli, pomaže joj da se ne uguši. Pored njih vide se ljudi kako trče kroz dim, stavljajući šalove i marame preko lica.

Šokantni snimak navodno je snimljen u Erdini na grčkoj granici, nakon što je desetine hiljada migranata krenulo iz Turske ka Evropi od petka, kada je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan "otvorio vrata" izbeglicama.

Uznemirujući snimak brzo se proširio društvenim mrežama, preuzeli su ga brojni zapadni mediji i novinari, govoreći kako je ovo "lice humanosti Grčke/EU".

- Deca su se zamalo ugušila od suzavca koji je na migrante bacila grčka policija na granici - napisala je arapska novinarka Al-Aan TV-a u tvitu.

Međutim, danas se na društvenim mrežama pojavila i informacija da je cela situacija namerno snimljena.

Naime, kako su neki objavili na Tviteru pod naslovom "medijski mrak", migranti "namerno povređuju decu i izlažu ih suzavcu kako bi plakala, a kamere i novinari to snimili".

- Ovo je bolesno! Ekonomski migranti namerno stavljaju decu blizu dima, kako bi počela da plaču. Takođe, žena pored se ponaša kao na performansu na Zlatnom globusu - napisao je jedan korisnik na Tviteru.

Snimak su objavili i neki grčki mediji, istakavši kako je "otac stavio dete iznad vatre kako bi počelo da plače, da bi potom otišao do granice i snimio slike nasilja grčke vlasti prema migrantima".

Autentičnost snimka još uvek nije potvrđena, ali ono što je sigurno jeste da deca ne glume, jer ona to još uvek ne znaju.

Sigurno je da ova deca plaču i da na njihovu patnju niko ne misli kada započne rat, baci bombu ili zatvori granicu.

(A. M.)