EU kritikuje Erdogana: Puštanje izbeglica u Evropu je nedopustivo

Dok se Grci bore sa najezdom migranata, EU kritikuje turskog predsednika koji je otvorio granice

Foto: Tanjug/AP

Predsednica Evorpske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je danas saosećanje sa Turskom zbog sukoba u Siriji, ali je rekla da je nedopustivo da Ankara pusti izbeglice i migranate da sa njene teritorije pređu u Evropu.

- Priznajem da je Turska u teškoj situaciji što se tiče izbeglica i migranata. Ali ono što sada vidimo ne može biti odgovor ili rešenje - rekla je ona na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Der Lajenova će posetiti grčko-tursku granicu sutra, dok bi Bojko Borisov, premijer Bugarske, koja se, takođe, graniči sa Turskom, trebalo kasnije danas da se sastane sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari.

Države članice EU bore se oko dogovora o zajedničkom stavu prema Turskoj, koja navodi da više neće poštovati sporazum iz 2016. godine sa EU, jer još jedna eskalacija rata u Siriji šalje novi talas izbeglica na njihovo tlo.

EU je, takođe, oštro podeljena na koji način da podeli teret brige o izbeglicama i migrantima koji su stizali na njenu teritoriju od 2015. godine.

Grčka policija sukobila se tokom vikenda sa hiljadama migranata koji su želeli da uđu u EU iz Turske.

U Telegraf specjalu pogledajte detaljnu rutu izbeglica, kako stižu na Balkan i šta naše komšije rade da bi ih u tome sprečile.

(Telegraf.rs)