Šokantan potez princa Harija i Megan Markl o kom ni kraljica nije znala ništa: Zašto baš sad?

Čini se da princ Hari i Megan nisu konsultovali nijednog visokog člana kraljevske porodice pre donošenja odluke o povlačenju

Foto: Tanjug/AP

Kraljevska porodica je "povređena" najavom vojvode i vojvotkinje od Saseksa da više neće biti "viši" članovi kraljevske porodice.

Čini se da princ Hari i Megan nisu konsultovali nijednog visokog člana kraljevske porodice pre donošenja odluke o povlačenju.

U Bakingamskoj palati su bili zatečeni objavom, rekao je BBC dopisnik koji izveštava o kraljevskoj porodici Džoni Dajmond, jer su razgovori o njihovoj budućnosti počeli, ali su bili u ranoj fazi.

Iz palate su rekli da postoje određena „komplikovana pitanja" kroz koja treba proći.

U saopštenju, objavljenom i na njihovom Instagramu, par je napisao da su odluku doneli "posle više meseci razmišljanja i međusobnih razgovora".

Naveli su da će vreme provoditi između Ujedinjenog kraljevstva i severne Amerike, nastavljajući „da poštuju dužnosti prema kraljici, Komonveltu i svima pod našim pokroviteljstvom."

- Ova geografska ravnoteža će nam omogućiti da odgajamo našeg sina ceneći kraljevsku tradiciju u kojoj je rođen, ali će i obezbediti našoj porodici prostor da se usredsredi na sledeće poglavlje (u životu), uključujući i pokretanje novog dobrotvornog projekta - piše u saopštenju bračnog para.

Par je dobio sina Arčija prošle godine; Foto: Tanjug/AP

Ako se pitate kako je i zašto do ovoga došlo, CNN je pokušao da odgovori na najčešće postavljena pitanja.

Zašto baš sada?

Odluka koju su doneli princ Hari i Megan Markl stigla je nakon njihovog povratka sa šestonedeljnog odmora u Kanadi i Velikoj Britaniji. Ipak, odluka je verovatno imala veze sa traumama koje Hari nosi još iz detinjstva, a tiču se njegove majke princeze Dajane i načina na koji su se je tretirali mediji.

Hari je ranije izjavljivao da nije siguran da može da upozna nekog ko je sposoban da se nosi sa tolikim pritiskom i, na kraju, ispostavilo se da je za Megan to zaista nepodnošljivo.

Rođenje njihovog sina Arčija, prošle godine, donelo je novo svetlo na pozornicu, a i samo ime koje su dali nasledniku imalo je određeno značenje - nisu mu dali ime konvencionalno za kraljevsku porodicu.

Da li će izgubiti titule?

Na svom sajtu u saopštenju su naveli da će oni biti u mogućnosti da zadrže titule.

Na primer i neki drugi članovi kraljevske porodice, kao što su princeze Beatris i Evgenija takođe imaju titule i "normalan" posao.

Kako će se prezivati?

Na to pitanje nije baš lako dati odgovor, piše CNN, ali se pretpostavlja da će se prezivati Mauntbaten-Vindzor, s obzirom da su takvo prezime dali sinu Arčiju.

Megan Markl se verovatno neće vraćati glumi, ali će Hari morati da nađe pravi posao; Foto: Tanjug/AP

Da li će kraljica morati nešto da potpiše?

Potez poseban kao ovaj obično zahteva odobrenje kraljice Elizabete, glavne u porodici, ali i državi. Ipak, par nije konsultovao kraljicu oko ove odluke.

Ako biste posmatrali kraljevsku porodicu kao "firmu", onda se čini neviđenim da se ne porazgovara sa "šefom" pre ovakve odluke.

Kako se čini, u palati postoji razočaranje zbog ove objave.

Zašto se Hari i Megan nisu konsultovali ni sa kim?

U dokumentarcu koji je prošle godine objavljen tokom njihove zvanične posete Južnoj Africi, njih dvoje su potvrdili ono što su mnogi duže vreme sumnjali - nesuglasice sa ostatkom porodice.

Upitan o medijskim spekulacijama o nesuglasicama sa starijim bratom Vilijamom, Hari je rekao da su njih dvojica na "različitim putevima". S obzirom na to, nikoga ni ne čudi to što Hari i Megan nisu pitali ostatak porodice za savet.

Kraljica nije znala baš ništa; Foto: Tanjug/AP

Da li će plaćati porez?

Vojvoda i vojvotkinja nemaju sada nikakve poreske privilegije, ali s obzirom na ro da nemaju ni privatne prihode i da u ovom trenutku žive na račun porodice, nisu bili na listi poreskih obveznika.

Da li će se Megan vratiti glumi?

U svom prvom intervjuu sa princom Harijem, Megan je rekla da je odustala od glume nakon venčanja, rekavši da je spremna za novo poglavlje u životu.

Da li će Hari morati da nađe posao?

Izgleda da da, ako želi da bude finansijski nezavisan. Ipak, nejasno je šta bi mogao da radi, naravno pored humanitarnog rada.

Šta znači biti finansijski nezavisan?

Pod prethodnim finansijskim dogovorima, Hariju i Megan je bilo zabranjeno da zarađuju novac u bilo kakvoj formi. Oko 5 odsto njihovih finansija dolazilo je od godišnjeg paušalnog iznosa koji je davala Vlada Velike Britanije. Sada se tog iznosa odriču.

Ipak, par će nastaviti da dobija novac od Harijevog oca, princa Čarlsa, koji finansira ostalih 95 odsto prihoda. Međutim, da li će i on nastaviti da ih finansira isto još jedno je pitanje u nizu.

Harije takođe nasledio milione od princeze Dajane, ali to verovatno nije dovoljno kako bi par živeo načinom na koji živi sada.

Inače, Hari i Megan potrošili su nedavno 3 miliona dolara javnog novca, dakle od britanskih poreskih obveznika, kako bi renovirali kuću na zapadu Londona.

Gde će njih dvoje živeti?

U toj kući će zasad ostati, ali to će zahtevati i dozvolu kraljice.

Inače, linija nasledstva britanskog trona se ovim neće izmeniti. Hari ostaje šesti u redu posle princa Čarlsa, princa Vilijama i njegovo troje dece.

Video: Prvi snimak kraljevske bebe

(Telegraf.rs)