Užasavajuće procene: Požari ubili više od milijardu životinja, dim je upravo stigao do Južne Amerike

Prema najnovijim informacijama u požarima je život izgubilo 8.400 koala i to samo u Novom Južnom Velsu. Pravi bilans još nije poznat

Foto: Tanjug/AP

Višemesečni požari doveli su do katastrofalnih posledica. Izgorelo je više miliona hektara zemlje u Australiji, poginulo je više od 20 ljudi, a najviše su pretrpele životinje.

Prema ranijim procenama, u požarima je život izgubilo skoro 500 miliona životionja, ipak prema poslednjim podacima organozacije WWF Australija, ta brojka bi mogla da bude čak veća od milijarde.

- Australija je zemlja šumskih požara, ali ove sezone nepredviđeni mega požari nisu normalni. Klimatske promene ne uzorkuju požare, ali da, čine ihg mnogo gorim - naveo je direktor ove organizacije u toj zemlji Dermot O'Gorman.

Kako je naveo u saopštenju, ovaj gubitak uključuje hiljade koala u Novom Južnom Vlesu, zajeno sa drugim specifičnim vrstama kao što su kenguri.

Prema najnovijim informacijama u požarima je život izgubilo 8.400 koala i to samo u Novom Južnom Velsu. Pravi bilans još nije poznat.

- WWF Australija procenjuje da je moguće da je više od milijardu životinja uginulo direktno ili indirekrno od posledica požara koji su spalili 8,4 milina hektara zemlje širom Australije - navodi se ui saopštenju.

Ako se crne prognoze ispostave tačne, to bi značilo da je u požaru poginulo 1,25 milijardi životinja.

Osim životinja, spaljene su šume, milioni drveća koji su u mvazduh izbacili ogromne količine ugljen dioksida što znači da je i kvalitet vazduha izuzetno opao. Požari su za ovih nekoliko meseci otpuistili 400 megatona ugljen dioksida u atmosferu.

Dim nastao kao posledica šumskih požara u Australiji prešao je Tihi okean i stigao do gradova u Južnoj Americi, a mogao bi se proširiti i na Antarktik, upozorila je u utorak Svetska meteorološka organizacija (WMO).

Dim je nebo nad Oklandom na Novom Zelandu već obojio u narandžasto. Međutim, nebo nad veoma udaljenim gradovima u Južnoj Americi je posivelo, a WMO prenosi i izveštaje o izrazito crvenom zalasku Sunca u argentinskom glavnom gradu Buenos Airesu.

- Požari su izazvali opasno zagađenje vazduha i zaprijetili zdravlju ljudi u velikim gradovima u Australiji, pa na Novom Zelandu, da bi dim prešao hiljade kilometara preko Pacifika do Južne Amerike - rekla je portparolka WMO-a Kler Nulis novinarima u Ženevi.

Dim je "verovatno" stigao i na Antarktik, dodala je ona.

Video: UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Požari ubili više stotina miliona životinja, trupla leže kraj puteva
Video: Neverovatan snimak spasavanja koale od požara: Žena skinula odeću i krenula u vatru

(Telegraf.rs)