Velika ispovest Bagdadijeve žene: Kako je izgledao moj život s krvnikom

Bila je udata za Abua Bakra Al Bagdadija, najtraženijeg čoveka na svetu i vođu ISIS-a, a zajedno imaju i ćerku

Foto: Youtube/Expressen TV, Tanjug/AP

Saga al-Dulaimi po prvi put je progovorila o svom životu kao supruge glave terorističke organizacije čija je okrutnost zapanjila celi svet, a odgovoran je za brutalne napade u Parizu i Briselu. Abu Bakr al Bagdadi je, pre nego što se razneo bombom kako bi izbegao hapšenje od strane američke vojske, bio najtraženiji čovek na svetu.

- Došao je do kraja tunela, naši su ga psi do tamo doveli. Poveo je svoje troje dece u smrt. Plakao je do kraja. Aktivirao je prsluk s eksplozivom i telo mu je osakaćeno, a na njega se nakon eksplozije srušio i tunel - rekao je Donald Tramp u službenoj izjavi 29. oktobra o vojnoj operaciji provedenoj u Siriji.

Na sreću, sa sobom u smrt nije odveo i dete iz prvog braka, ćerku koju ima sa Sagom al Dulmi. Ona je u ekskluzivnom intervjuu za Ekspresen Midle East otkrila detalje o njihovom nekadašnjem životu.

- Bio je tajanstven i nepredvidiv, pa se nisam usudila ulaziti s njim u rasprave - rekla je Saga u razgovoru s novinarom Kasemom Hamadeom, s kojim se susrela na tajnoj lokaciji, negde u blizini granice Libana i Sirije. Prošlo je četiri meseca otkako je 28-godišnja Saga i njeno četvoro dece pušteno iz libanskog zatvora u razmeni s terorističkom organizacijom Al Nusra Front. Od tada, internacionalne novinske agencije na sve načine pokušavaju doći do nje, ali u strahu za vlastiti život, odlučila se pritajiti. Sada je napokon odlučila ispričati svoju stranu priče, bez da traži išta zauzvrat.

Saga je odrasla u konzervativnoj, dobrostojećoj porodici u Bagdadu. Već je bila jednom udata pre nego je upoznala čoveka koji je svetu postao poznat kao Abu Bakr al Bagdadi. Njen je prvi muž bio Falah Ismail al-Jasim, poručnik u telohraniteljskoj jedinici Sadama Huseina.

Nakon pada njegovog režima, on i ostali vojni generali pokrenuli su pokret otpora Jaish al-Rashedin, koji se borio protiv američkih trupa u Iraku. Ubijen je u vojnoj akciji godinu dana nakon venčanja.

Tražio je udovicu za brak

Saga je tako ostala udovica te je sama morala odgajati blizance, Omara i Usamu. Jednog je dana muž njene tete pristupio njenom ocu, rekavši mu da zna muškarca koji traži udovicu za brak.

- Nisam ga poznavala, a moj otac je odobrio brak. Udala sam se za normalnog čoveka koji je predavao na fakultetu, a tada se zvao Hišam Mohamad - objašnjava Saga. Njen najmlađi sin Jusuf u tom trenutku treba promenu pelene. Stavlja ga na sofu, gde se igra sa svojom starijom sestrom Hagar. Ona će uskoro napuniti osam godina, a ona je Bagdadijeva kćer.

- Nisam primetila da je na bilo koji način teroristički aktivan. Uselila sam se u njegov dom i tamo smo živeli. Bilo nas je puno u istom stanu, ja i moja deca te on i njegova prva žena i njihova deca, pa je bilo poprilično teško - kaže. Saga je nakon smrti prvog supruga bila usamljena i slaba. Njena majka, otac i braća i sestre preselili su se u Siriju. Oba muža njenih sestri poginula su, pa ni od njih nije mogla očekivati podršku. U početku se plašila da njen novi suprug neće biti ljubazan prema njenoj deci. U Iraku i muslimanskim zajednicama postoji tradicija po kojoj se oženjeni muškarci žene za udovice, kako bi mogli brinuti o njihovoj deci. Veruju da je to dobro delo koje će biti nagrađeno nakon smrti.

- Nije mi govorio puno o tome ko je i odakle dolazi. Bio je vrlo tajanstven čovjek, a nije bio previše komunikativan. Susretali smo se u večernjim satima, za vreme večere. Dane je provodio na univerzitetu, gde je predavao religiju i šerijat. Ponekad bi nestao nekoliko dana. Rekao je da je bio u poseti bratu - ispričala je Saga.

Kada se udala za njega, kaže da je bio profesor Foto: Profimedia/AKG

Nije bila sretna u novom braku, ne zato što je on bio neljubazan prema njoj i deci. Upravo suprotno, kaže kako je prema deci bio bolji i obzirniji nego prema ženama.

- U očinskom je pogledu bio vrlo dobar čovek, no moja je veza s njim bila plitka - kaže. Osećala se krivom zbog useljenja kod njega, naročito jer svojoj prvoj ženi nije rekao da će uzeti drugu ženu. Kaže kako se radije ne priseća prvog susreta s njom. Zbog cele situacije, otišla je već nakon tri meseca braka.

- Bila sam trudna mesec dana bez da smo to on i ja znali. Ostavila sam ga, moglo bi se reći da sam pobegla od njega. To nije imalo veze s tim kakav je on bio, već s tim da ja nisam bila sretna, sve je bilo nepravedno prema njegovoj prvoj ženi koja je bila jako uzrujana i zato sam otišla - objasnila je. Preselila se kod porodice prvog supruga u Bagdad. Saga je oprezna u otkrivanju intimnih detalja svoje veze s Al Bagdadijem, ali naglašava - nekoliko puta - da je njihova veza bila "plitka".

- Nisam bila zaljubljena u njega. Nisam ga volela. Bio je zagonetna osoba. Nisi mogao razgovarati ili voditi normalan razgovor s njim. Uveče, kad bi se vratio kući, obično bismo samo jeli zajedno. Samo smo razgovarali o kućnim stvarima. On je naređivao, ništa više od toga - odgovara Saga. Poslednji put je s njim razgovarala 2009., kad ju je pitao želi li mu se vratiti. Nakon američke invazije na Irak 2003., oružane grupe mobilizovane su protiv okupacije. Nekoliko članova Sagine porodice, uključujući i njenog brata, bili su aktivni članovi pokreta otpora.

- Ali ne on. Nisam primetila da je uopšte bio uključen u pokret otpora. Bio je normalan porodični čovek. Kako je mogao postati emir najopasnije terorističke organizacije na svetu meni je misterija - kaže Saga. Stupio je u kontakt s njom čak i nakon što se odselila, a nakon što mu je rekla kako se ne namerava vratiti, dao joj je dopuštenje da zadrži njihovu ćerku Hagar, sve dok se ponovo ne uda. U tom slučaju, želeo je da devojčica dođe k njemu.

Građanski rat besneo je u Siriji dve godine kada je, u leto 2013. godine, Saga odlučila posetiti svoju porodicu - majku, oca i braću i sestre - u Damasku. Njen otac Abdulhamid al-Dulaimi bio je poslovni čovek u Iraku za vreme vladavine Sadama Huseina, ali preselio se u Damask nakon što se režim srušio.

- Nisam znala da je u Siriji haos i rat. Gledala sam sirijske televizijske kanale, a oni su tvrdili da je sve pod kontrolom. Zato sam otišla u Damask - tvrdi Saga.

Krenula je susresti se s ocem kad su ih uhapsile sirijske sigurnosne službe.

- Želeli su doći do mog oca. On je telefonirao s mojim bratom Kaledom, koji je pomagao oružanim grupama poput Slobodne sirijske vojske - kaže Saga.

Dok se Kaled borio u sirijskom ratu, njen je drugi brat Omar uhapšen u Iraku i osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog terorističkih napada u Basri na jugu Iraka. Teroristička sekta ISIS preuzela je odgovornost za napade.

- Nisam bila osumnjičena ni za šta u Siriji. To je bila moja prva poseta. Samo su hteli doći do mog oca - kaže Saga. Sirijske sigurnosne službe tvrde da je Sagin otac jedan od vođa sirijske terorističke grupe Al Nusra Front (Al Kaida). U martu 2014., nakon šest meseci boravka u sirijskom zatvoru, puštena je, zajedno sa 151 drugom ženom, u razmeni zarobljenika između režima u Damasku i terorističke skupine Al Nusra Front. Al Nusra je otpustio 13 redovnica iz hrišćanskog grada Malula koje su oteli u decembru 2013. godine.

Printskrin: Youtube/Expressen TV

Kad je puštena, Sagu je dočekao visok muškarac.

- Bio je naoružan, maskiran i mislim da je nosio eksplozivni pojas kad me pokušao zagrliti. Odgurnula sam ga. Rekao je: "Ja sam tvoj brat, Kaled." Plakala sam i srušila se od straha i iscrpljenosti - kaže Saga.

Saznala s kim je bila u braku

Deset dana kasnije sirijska vojska je upala na položaje Al Nusra u Al Kalamounu. Saga je pobegla u Libanu - ilegalno je prešla granicu. Tamo je uhapšena.

- Kad sam stigla u Liban, primila sam šokantne vesti. Pokazali su mi slike svog bivšeg muža i pitali me da li ga prepoznajem. Ispada da sam bila u braku s Abu Bakr Al Bagdadijem. Bio je to šok za mene, bila sam u braku s najopasnijim čovekom na svetu. U besu od tog saznanja sam razbila prozor - priseća se. Libanske vlasti obavile su DNK testove na svo četvoro njene dece. Testovi su potvrdili da je Al Bagdadi zapravo Hagarin otac. Godinu i tri nedelje kasnije, Saga i njena deca pušteni su iz zatvora. Opet, u sklopu razmene zarobljenika.

Saga ovaj put nije imala pomoć svog brata, ubijen je nešto pre toga.

- Ne mogu ulaziti u detalje kako su se prema meni ponašali u sirijskom zatvoru. U Libanu sam bila izolovana sa svojom decom, ali niko od vojnika mi nije učinio ništa loše - kaže Saga.

Foto; Tanjug/AP

Saga ne štedi s rečima kad se govori o ISIS-u. Naziva ih teroristima i ubicama. Na pitanje šta misli o napadima o Evropi, kaže: "To je ubistvo, krv i brutalnost. Kao majka smatram da je to što rade terorizam. Ako neko povredi mog sina, on je terorista. Svaka majka to misli".

Hagar ulazi u sobu i stoji pokraj majke. Nije sramežljiva i želi pričati o svojim snovima. Zaista voli svoju kovrdžavu kosu i kaže da želi biti frizerka - ili advokat.

Saga gleda svoju ćerku i kaže: "Na njenim ramenima leži cela svetska katastrofa. Za šta je ona kao dete kriva? Nije kriva što je ćerka najgoreg teroriste na svetu".

"San svake arapske žene je život u Bejrutu"

Hagar priča kako više ne ide u školu jer ju je strah. Deca su zločesta prema njoj, udaraju je. Saga kaže kako su joj libanske vlasti dopustile da bira između povratka u Siriju Al Nusra i pod kontrolom ISIS-a ili boravka u Libanu. Odlučila je ostati.

- To je bio moj stari san, preseliti se u Liban. San svake arapske žene je da živi u Bejrutu, domu civilizacije i slobode - kaže ona. Osim toga, Liban je odabrala zbog svoje dece. Ipak, Saga se i dalje zalaže za šerijat, smatrajući kako iz njega proizlaze prava žena. Istovremeno, Saga kaže da bi, ako bi bila prisiljena birati između života u Saudijskoj Arabiji i života u Bejrutu, "naravno" odabrala Bejrut.

U budućnosti želi putovati na zapad, kaže da ne želi ostati u arapskom svetu. Na pitanje zašto bi zapad prihvatio bivšu suprugu terorista koji je masakrirao civile u Evropi, ona citira ajet iz Kurana: "Niti jedan nosilac tereta neće snositi tuđi teret".

- Gde je moja krivica? Bila sam udata za njega 2008. godine. Sada smo se razveli. Bila sam ta koja ga je napustila. Ja sam žena koja je puno prošla i koja je trpela u zatvoru. Da sam htela živeti s Al Bagdadijem, mogla sam živeti kao princeza. Ne želim novac. Želim živeti u slobodi - zaključuje ona.

Video: Ovo je mesto gde je ubijen vođa Islamske države Al Bagdadi
Video: Američka vojska objavila snimak napada na Al Bagdadija

(Telegraf.rs/Express.hr)