Severna Koreja najavila pregovore sa SAD, pa ispalila projektil

Projektil je ispaljen blizu luke Vonsan i leteo je oko 450 kilometara, te dosegao visinu 910 kilometara da bi završio u Japanskom moru

Severna Koreja ispalila je balističku raketu s podmornice, i to samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang poručio da će obnoviti pregovore s SAD-om o nuklearnom oružju, javlja BBC uz ogradu jer informacija nije još zvanično potvrđena.

Prema navodima južnokorejskih zvaničnika, projektil je ispaljen blizu luke Vonsan i leteo je oko 450 kilometara, te dosegao visinu 910 kilometara da bi završio u Japanskom moru.

Ukoliko ova informacija bude potvrđena, to bi predstavljalo značajnu eskalaciju u odnosu na testiranja projektila kratkog dometa od maja.

Zabrinjava veliki domet projektila

Japanski premijer Šinzo Abe kazao je da se radi o povredi rezolucije Saveta bezbednosti UN-a koja brani Severnoj Koreji korišćenje tehnologije balističkih projektila.

Samo nekoliko sati pre lansiranja, Severna Koreja najavila je da se razgovori s Vašingtonom konačno mogu nastaviti tokom nedelje. Pregovori su zastali nakon samita Trampa i Kim Džong-una u februaru u Hanoju, koji je završio bez sporazuma.

Ovo je 11. testiranje projektila iz Severne Koreje ove godine, ali stručnjake u pogledu najnovijeg ispaljivanja brine domet i sposobnosti ovog projektila.

Video: Rusi hipersoničnim raketama gađaju brodove na Arktiku

(Telegraf.rs/Index.hr)