Eskalacija protesta u Hongkongu: Šefica vlade osudila "ekstremnu upotrebu nasilja" demonstranata

Lider Hongkonga Keri Lam i policijski komesar Lo Vajčung oštro su osudili upad u zgradu parlamenta

Šefica vlade Hongkonga Keri Lam osudila je dešavanja na ulicama Hongkonga, rekavši da su demonstranti u ponedeljak bili kreatori "ekstremne upotrebe nasilja", kada su upali u parlament, prenosi BBC.

Aktivisti su okupirali parlament nekoliko sati nakon što je započeo miran protest protiv zakona o ekstradiciji Kini.

Policija je u jednom trenutku upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante izvan državne institucije.

Lam, kao i policijski komesar Lo Vajčung oštro su osudili upad u zgradu parlamenta, dodavši kako ništa u Hongkongu nije važnije od vladavine prava i da se prava pojedinaca i te kako poštuju.

Vlada Hongkonga prošlog meseca je suspendovala zakon o ekstradiciji i sada je malo verovatno da će biti usvojen. Međutim, demonstranti žele da se predlog zakona potpuno ukine i pozivaju gospođu šeficu vlade da podnese ostavku.

ŠTA JE REKLA KERI LAM?

Govoreći u ranim jutarnjim satima ispred policijskog štaba, lider Hongkonga Keri Lam istakla je da su se na ulicama Hongkonga dogodile tužne scene ekstremne upotrebe nasilja koje su šokirale mnogo ljudi.

Osnovne vrednosti Hongkonga su, kaže Lam, vladavina prava, red i mir.

Keri Lam osudila upad demonstranata u zgradu parlamenta; Foto: Tanjug/AP

- Nadam se da će se javnost u celosti složiti sa nama i našim osudama i nadam se da će se društvo vratiti u normalu što je pre moguće - rekla je ona novinarima.

Ona je oštro negirala tvrdnje da bi mogla da bude okrivljena za to kako ne želi da uslišu zahteve demonstranata, rekavši da vlada "iz opravdanih razloga nije odgovorila na svaki zahtev".

ŠTA SE DOGODILO U PONEDELJAK?

Protesti su ipak eskalirali su zbog spornog predloga zakona o ekstradiciji na dan kada je Velika Britanija pre 22 godine predala Kini upravu nad gradom, iz straha da će Peking uprkos obećanjima ukinuti građanske slobode i nezavisnost sudova u toj autonomnoj oblasti, pišu svetski mediji.

Započeto je mirnom šetnjom, da bi u jednom momentu desetine demonstranata razvalili stakla i ušli u parlament.

Policija je branila zgradu parlamenta od demonstranata; Foto: Tanjug/AP

Policija je morala, privremeno, da se povuče sa ulaza u zgradu Skupštine, ali je zadržala pozicije unutar zgrade.

Demonstranti su saopštili za CNN da ne znaju šta cće uraditi nakon što uđu u zgradu.

Ranije je gradska administracija Hongkonga, prvi put u istoriji grada, donela odluku — da objavi crveni nivo opasnosti, dok su posetioci i radnici Skupštine morali da se evakuišu.

Kako se navodi, protesti su (danas posebno) — postali agresivni. Ne bi li upali u zgradu, demonstranti su udarali po neprobojnom staklu metalnim šipkama, cevima i drugim predmetima.

(Telegraf.rs/BBC)