Žena kapetan broda za spasavanje migranata, optužena za pokušaj potapanja policijskog plovila

Ako ne završi u zatvoru, biće proterana iz Italije, rekao je Salvini

Karola Rakete (31), kapetan broda koji pomaže migrantima na moru, uhapšena je kad je pristala u luku Lampeduza, posle dve nedelje spora i konflikta sa italijanskom policijom nedaleko od te luke.

Potpredsednik italijanske vlade Mateo Salvini optužio je 31-godišnju aktivistkinju poreklom iz Nemačke, koja je upravljala brodom, da je prekršila zabranu o prilaženju luci, kao i za pokušaj potapanja policijskog broda, prenosi BBC.

Brodu kojim je upravljala bilo je zabranjeno uplovljavanje u luku, ali ona tu zabranu i blokadu nije poštovala već je u petak prišla na nekoliko stotina metara od Lampeduze, a zatim pokušala gumenim čamcima da iskrca migrante.

Plovilo koje je spassavalo migrante; Foto: Tanjug/AP

Salvini je Karolu Rakete nazvao "bogatom Nemicom belkinjom" koja je počinila "ratni čin".

On je optužio kapetana da je pokušala da potopi brod italijanske policije u luci prilikom pristajanja, navodeći da Rakete tvrdi da "spasava ljude, dok je zapravo rizikovala da izazove smrt oficira koji su samo radili svoj posao".

Preti joj zatvorska kazna od 10 godina u slučaju da bude osuđena za pokušaj potapanja policijskog broda.

Brodom "Sea watch 3" 12. juna spasla je 53 migranta kod obala Libije, koji su plovili na gumenom čamcu u Sredozemnom moru. Italija je odbila da ih primi i zabranila im je ulaz na svoju teritoriju, a zbog spora koji je trajao danima, pet evropskih zemalja prihvatilo je da ih preuzme.

Karola Rakete uhapšena čim je pristala u luku; Foto: Tanjug/AP

"Sea watch", nemačka humanitarna organizacija, navela je da je brod morao da probije blokadu i uđe u italijanske vode, jer nije imao druge opcije kako bi spasao migrante.

- Objavili smo da smo u vanrednoj situaciji, ali niko nije slušao, niko nije preuzeo odgovornost, kapetan Karola Rakete morala je sa svojom posadom da 40 ljudi smesti na bezbedno - navela je ta organizacija.

Italijanski mediji objavili su snimke u kojima policija odvodi Rakete u pritvor, nakon što je pristala brodom u Lampeduzu.

brod kojim je Karola Rakete upravljala; Foto: Tanjug/AP

Nakon hapšenja je priznala da je pogrešila u manevru tokom pristajanja i da je greškom dovela u opasnost oficire na brodu italijanske policije, kojima se zbog toga i izvinila.

Salvini je poručio i da ako kapetan bude puštena iz pritvora, da je već pripremio nalog za njeno proterivanje iz Italije.

(Telegraf.rs/BBC/N1)