Tramp naredio uvođenje novih jakih sankcija Iranu

Tramp je rekao da bi ove sankcije bile nametnute bez obzira na incident sa oborenim dronom

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je izvršnu naredbu kojom se nameću nove jake sankcije protiv Irana kao odgovor na rušenje američkog drona prošle nedelje u Teheranu.

Tramp je rekao da će najnovije sankcije biti usmerene na vrhovnog vođu Irana, ajatolaha Alija Hamneija. Tramp je izjavio novinarima u Beloj kući u ponedeljak da će Hamnei i njegovi saradnici, prema novim sankcijama, biti uskraćeni za pristup novčanim sredstvima.

Sankcije, kazao je Tramp, predstavljaju "snažan i proporcionalan odgovor na sve jače provokativne aktivnosti Irana". SAD će "nastaviti da povećavaju" pritisak na Teheran i, dodao je on, nove sankcije bile bi nametnute bez obzira na incident sa oborenim dronom.

Nove sankcije usledile su dan nakon što su SAD tvrdile da su pokrenute masovne i uspešne kibernetičke napade na iranske vojne računarske sastave, iako je Teheran tvrdio da su napori Vašingtona propali. Tramp je u petak izjavio da je opozvao vojni napad na Iran, koji bi ubio 150 ljudi, rekavši da on ne želi rat, ali obećava "uništavanje kakvo nikada ranije nije viđeno" ako SAD ipak odluče da napadnu Iran.

Ranije ovog meseca, SAD su optužile Teheran da stoji iza napada na dva naftna tankera u Omanskom zalivu, ali su čak i američki saveznici Nemačka i Japan bacili sumnju na nesigurne dokaze koje je predstavio Pentagon.

(Telegraf.rs/rt.com)