Novi snimak lidera ISIS-a uznemirio je svetsku javnost i rasplamsao stare strahove, a sada je glavna misterija gde se krije Al Bagdadi

Postoje razna mišljenja o tome gde se Bagdadi krije. Mnogi ukazuju na pustinjska područja Sirije ili Iraka koja je kontrolisala Islamska država

Islamska država ostaje potencijalna pretnja za bezbednost u svetu uprkos redukovanim mogućnostima, rekao je irački premijer Adel Abdul Mahdi. Dodao je da je video-snimak na kojem se pojavio lider ISIS-a Abu Bakr al Abagdadi načinjen na "udaljenom području".

Na snimku se vidi muškarac koji tvrdi da je Bagdadi, što bi moglo da bude njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od kada je proglasio kalifat pre pet godina.

Autentičnost i datum snimka ne mogu da budu potvrđeni. Abdul Mahdi je rekao da je snimak pokušaj da se podstaknu džihadisti da izvedu nove napade.

- Kada je reč o Bagdadijevoj lokaciji, ne možemo trenutno da pružimo obaveštajne podatke ali je jasno da se on nalazi na nekom udaljenom području - rekao je Mahdi na pres konferenciji tokom posete Berlinu.

Postoje razna mišljenja o tome gde se Bagdadi krije. Mnogi ukazuju na pustinjska područja Sirije ili Iraka koja je kontrolisala Islamska država.

Foto; Tanjug/AP

Hišam el Haseni, savetnik za bezbednost iračke vlade rekao je da su zvaničnici suzili mogućnost na četiri od 17 mogućih lokacija.

- Ta područja su u pustinji u iračkoj provinciji Anbar ili u pustinji kod Homsa u Siriji - rekao je Haseni.

Abdul Mahdi je naveo da su mogućnosti Islamske države redukovane ali da i dalje postoji pretnja napada.

- Daeš nije mala organizacija. Prošilila se i pokušaće da povrati samopouzdanje kod svojh militanata da izvedu napade kao što je onaj u Šri Lanki - naveo je.

Foto; Tanjug/AP

VIDEO: Mrtvi Hrišćani i dalje leže po ruševanam crkava u Šri lanki

(Telegraf.rs/RTS/Rojters)