Smrt u Beloj kući: Hilari "kriva" za samoubistvo Klintonovog savetnika, isplivali dugo skrivani detalji

Star je napisao izveštaj od 38.000 reči, ali ni u jednom delu nije spomenuo sastanak sa Hilari

Nezavisni istražitelj Ken Star, čovek koji je ispitivao samoubistvo Vinsa Fostera, prijatelja i savetnika Bila Klintona, izostavio je navodno, u poslednjem izveštaju dostavljenom FBI, saznanje da je Hilari Klinton podstakla njegovo samoubistvo. On kaže da je to uradio kako bi "poštedeo njena osećanja".

FBI agenti su, istražujući samoubistvo Vinsa Fostera saznali da je on bio iznerviran nakon što ga je Hilari napala i ponizila ispred ostalih pomoćnika u Beloj kući, samo nedelju dana pre nego što je oduzeo sebi život, 20. jula 1993. godine.

Star je sakrio nalaze FBI da je Hilarina tirada podstakla Fosterovo samoubistvo. Součen sa ovom činjenicom, Star je na nedavno održanom sajmu knjiga, prvo pokušao da izvrda, naglašavajući da je Foster već bio depresivan pre nego što se Hilari izvikala na njega.

Ipak, kada su ga novinari pritisli, priznao je da nije želeo da nanosi bol Hilari Klinton otkrivanjem toga da je možda njeno ponižavanje Fostera gurnulo preko ivice u samoubistvo, piše Dejli mejl.

Foto: Tanjug/AP

Hilari se nije složila sa njegovim pravnim prigovorom na temu o kojoj se govorilo na sastanku i ismejala ga je pred svima, a nastavila je da ga ponižava i kako je sastanak odmicao.

Klintonova mu je tada rekla da ne shvata širu sliku i da će uvek biti maleni advokat koji nije spreman za veće stvari. Ona je otišla i korak dalje, pa ga je okrivila za sve Klintonove probleme.

- Foster je bio depresivan, ali njeno poniženje bilo je poslednja kap, jer ga je javno obrukala pred drugim ljudima - rekao je jedan od FBI agenata koji je prisustvovao sastanku.

Vins Foster Foto: Wikipedia/Tatiana Tushyna

Posle sastanka Fosterovo ponašanje drastično se promenilo. Njegov glas postao je sve tiši, on je bio sve povučeniji, a njegov smisoa za humor je nestao.

U utorak, 13. jula 1993. godine, dok je večerao sa ženom Lisom, Foster je briznuo u plač i rekao joj da razmišlja da da otkaz. Tog vikenda Foster i njegova žena otputovali su da posete prijatelje.

- Igrali su tenis, plivali, družili se, a on je sve vreme samo sedeo u stolici - pričaju njegovi prijatelji.

Dva dana kasnije, Foster je napustio parking Bele kuće i ubio se. Star je napisao izveštaj od 38.000 reči, ali ni u jednom delu nije spomenuo sastanak sa Hilari.

(Telegraf.rs)