Ženi protiv koje se okrenula cela država jer se pridružila neprijatelju, umrle su 3 bebe za četiri godine

Beba, koja je bila stara dve nedelje, umrla je od infekcije pluća

Sin Šamime Begum, tinejdžerke koja je pobegla iz Londona u Siriju kako bi podržala Islamsku državu, preminuo je. Kako prenosi BBC, beba, koja je bila stara dve nedelje, umrla je od infekcije pluća. Smrt je potvrdila grupa koja kontroliše kamp u kojem je bila Begum.

Beba je u četvrtak ujutro odvedena kod lekara koji ju je zajedno s majkom poslao u bolnicu gde je preminula u 13.30 sati po lokalnom vremenu. Beba će biti sahranjena u kampu. Begum je bebu nazvanu Džara rodila sa 19 godina.

- Ne znam da li je vest o smrti istinita ili ne, ali mogu da kažem kako je verovatno mnogo nevine dece rođeno u ovoj ratnoj zoni. Saosećam s tom decom koja su bila uvučena u ovo. To je podsetnik zašto je tako opasno za svakoga da bude u toj ratnoj zoni - rekao je britanski ministar Said Džavid u razgovoru za BBC pre nego je smrt bebe bila potvrđena.

Podsetimo, Šamima Begum, londonska 19-godišnjakinja koja je pre četiri godine napustila Veliku Britaniju kako bi se pridružila Islamskoj državi u Siriji, rodila je pre dve nedelje u izbegličkom kampu u toj zemlji. U intervjuu koji je Times objavio 13. februara, Begum je kazala da je u poodmakloj trudnoći i da želi da se vrati kući zbog zdravlja svog deteta. Imala ih je već dvoje, ali oba deteta umrla su u Siriji.

Begum, skroz desno, uslikana na aerodromu Getvik, 2015. godine, Foto: AP/Tanjug

TU I TAMO PADNE NEKA BOMBA, OSTALO JE PROPAGANDA

Posle bega u Siriju sa samo 15 godina udala se za borca ISIS-a. Život u Raki za Times je opisala kao gotovo normalan, ''tu i tamo padne neka bomba'', a ostalo smatra čistom propagandom.

Rekla je da ne žali ni zbog čega i da je uopšte nije šokirala slika ''odsečene glave'' neprijateljskog borca koju je videla u smeću.

Htela je da se vrati jer smatra da je kalifatu došao kraj. Britanci su joj oduzeli državljanstvo, ali njena porodica uložila je žalbu na to, koja je u toku.

(Telegraf.rs)