Kako je ova fotografija postala simbol otpora: Stotine hiljada ljudi je deli na društvenim mrežama, a u pitanju je fotomontaža (FOTO)

Demonstranti su očigledno želeli da podsete javnost i vlast na vreme kada je jedan od simbola borbe naroda za svoja prava bila i giljotina

U Parizu ali i širom Francuske su tokom proteklog vikenda organizovani protesti zbog povećanja cene goriva. Na ovim skupovima je učestovalo preko 106.000 ljudi, a mnogi su upravo ovu fotografiju doživeli kao simbol protesta.

Naime na društvenim mrežama se masovno deli fotogafija džinovske giljotine, koju su navodno postavili "žuti prsluci" , odnosno demonstranti koji tokom protesta nose žute prsluke u Parizu.

Iako se radi o fotomontaži (što su preneli i brojni francuski mediji), demonstranti su očigledno želeli da podsete javnost i vlast na vreme kada je jedan od simbola borbe naroda za svoja prava bila i giljotina. Originalna fotografija je objavljena pre četiri meseca i nije nikako povezana sa demonstracijama u Francuskoj.

Poznato je da je Francuska Republika nastala 1792. godine i da je trajala sve do kraja Francuske revolucije 1799. godine, a jedan od simbola je bila i giljotina.

U aktuelnim protestima u frabncuskoj povređene su najmanje 24 osobe, među kojima i pet policajca, a na desetine demonstranata je uhapšeno.

Ove slike su obeležile protekli vikend u Parizu Foto: Tanjug/AP

Demonstranti su policiju gađali kamenjem i drugim predmetima, a policija je odgovorila upotrebom suzavca i vodenih topova.

Pariska policija je suzavcem i vodenim topovima rasteravala demonstrante koji su pokušali da dođu do Jelisejskih polja, gnevni zbog politike francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Brutalne demonstracije u Parizu Foto: Tanjug/AP

Policija je u pokušaju da zaustavi demonstrante, u pojedinim trenucima učesnike tukla pendrecima. Učesnici protesta spalili su velike šperploče i drugi materijal na sred nekoliko ulica u centru Pariza, što je izazvalo velike oblake dima.

Francuski predsednik Emanuel Makron je oštro osudio demonstante i situaciju koja se odigrala u Parizu. Poručio je okupljenim demonstrantima da u "Republici nema mesta za takvo nasilje".

Sukobi demonstranata i policije Foto: Tanjug/AP

- Neka se stide oni koji su napali (policiju) i one koji su bili nasilni prema drugim građanima... U Republici nema mesta za ovakvo nasilje - napisao je Makron na Tviteru.

On će, kako je najavljeno, u utorak izneti svoj stav u vezi s povećanjem cena goriva, a "Žurnal di dimanš" danas navodi, pozivajući se na Jelisejsku palatu, da će predšednik najaviti formiranje Visokog saveta za klimu, sačinjenog od eksperata, ali da neće uzmaknuti kad je reč o porezu na goriva.

Građane je ovakva poruka predsednika još više razbesnela pa su se osvrnuli na njegovo spominjanje Republike.

(Telegraf.rs)