Vest dana: Evropska unija odobrila Bregzit razvod

Na vanrednom samitu u Briselu, lideri EU dali su podršku sporazumu

Evropski lideri odobrili su sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije tokom vanrednog samita u Briselu.

- Sporazum o povlačenju iz Evropske unije odobrili su lideri EU - napisao je predsednik Evropskog saveta Donald Task na Tviteru.

Nakon manje od sat vremena diskusije na vanrednom samitu u Briselu, 27 lidera je podržalo Bregzit, prenosi BBC.

Sada sporazum može da bude usvojen ili odbijen, od strane britanskih poslanika, prenosi RT njuz.

Tereza sada treba da dobije podršku u parlamentu Foto: Tanjug/AP

Dogovor Londona i Madrida oko Gibraltara uklonio je jednu od poslednjih prepreka na putu uređenog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU omogućivši da Sporazum o povlačenju postignut na nivou pregovarača i politička Deklaracija o budućim odnosima budu podržani od strane EU.

- Nije lako gledati UK kako odlazi iz EU. Za mene je ovo tužan trenutak. Učinili smo sve kako bi ovaj tzv. razvod bio što bezbolniji, ali razvodi nikad nisu bezbolni - izjavio je predsednik Evropske komisje Žan Klod Junker dolazeći na samit.

Junker je rekao kako su svi razvodi bolni Foto: Tanjug/AP

DA LI ĆE MEJ ZADRŽATI VLAST?

Iako je sporazum odobrila EU, u Velikoj Britaniji situacija je potpuno drugačija. Nekoliko poslanika podnelo je ostavke zbog sporazuma proteklih nedelja. Britanska premijerka Tereza Mej sastala se sa zvaničnicima EU ranije ove nedelje kako bi osigurala njihovu podršku pre samita, ali se kod kuće suočava sa velikim protivljenjem ovom sporazumu, za koji ona tvrdi da je "najbolji mogući".

Bitka za Terezu Mej tek počinje jer sporazum treba da odobri i parlament Ujedinjenog Kraljevstva, gde se mnogi poslanici protive ovoj verziji dogovora i obećali su da će ga "potopiti". Glasanje u britanskom parlamentu očekuje se početkom decembra.

Terezi se "drma" stolica Foto: Tanjug/AP

Ako sporazum ne bude prihvaćen u parlamentu, Velika Britanija će morati da napusti EU bez dogovora jer datum istupanja ne može da bude promenjen. Postoje i druge opcije, a to je održavanje još jednog referenduma ili opštih izbora ukoliko bude zahteva da se glasa o poverenju Tereze Mej.

U tom slučaju, Mej bi mogla da bude smenjena se mesta premijera.

MERKEL: DOGOVOR O BREGZITU DIPLOMATSKO REMEK DELO

Nemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je dogovor o Bregzitu koji je postigla britanska premijerka Tereza Mej sa Evropskom unijom "diplomatskim remek delom".

- Ovo je istorijski dan koji izaziva dvojaka osećanja...tragično je što Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU nakon 45 godina, ali moramo da ispoštujemo glas britanskog naroda - rekla je kancelarka, prenosi AP.

Merkelova kaže kako moraju da poštuju glas naroda Foto: Tanjug/AP

Ona je pohvalila dogovor koji je Mejova danas postigla "u ekstremo teškoj situaciji bez presedana".

Dogovor, smatra kancelarka, uzima u obzir interese obe strane.

MAKRON: SPORAZUM O BREGZITU DOBAR

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je u Briselu uoči vanrednog samita posvećenog ratifikaciji Sporazuma o Bregzitu da je postignuti dogovor o uređenom povlačenju Velike Britanije iz EU dobar i da će ga on podržati.

- Ovaj Evropski savet će biti obeležen jedinstvom u jednom teškom trenutku za EU. Dogovor koji smo postigli posle izbora koji je napravio britanski narod je dobar dogovor i ja ga podržavam. Nadam se da ćemo moći i da razmotrimo buduće odnose koje treba definisati u narednim mesecima. Jasno je da će UK nastaviti da ima važnu ulogu koja će dalje da se razvija - poručio je Makron.

Makron sa ostalim liderima u Briselu Foto: Tanjug/AP

On je dodao da je i proces izlaska Britanije iz EU pokazao da postoje slabosti unutar EU i još jednom se založio za reformu Unije u narenom periodu.

(Telegraf.rs/Agencije)