Prodaja oružja Saudijskoj Arabiji na novom ispitu: Australija i Nemačka bi mogle da okrenu leđa Rijadu, Španija nastavlja po starom

Događaji sa Kašogijem bi mogli ozbiljno da uzdrmaju svetsko tržište

Zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, Australija je danas saopštila da je jedna od opcija koje bi mogla da preduzme - zabrana prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, dok Španija navodi da će svaki prethodni sporazum o naoružanju ispuniti, uprkos ubistvu.

Australijski zvaničnici navode da im sporazum o industriji odbrane sa Saudijskom Arabijom nije prioritetan, navodi AP.

Ministarka spoljnih poslova Australije Maris Pejn upitana je u parlamentu danas da li će Australija ispratiti potez koji su povukle druge države i obustaviti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, na šta je odgovorila da su "sve opcije na stolu".

Ona je istakla da Australija shvata da je situacija "izuzetno ozbiljna".

S druge strane, premijer Španije Pedro Sančez je izjavio da će njegova zemlja ispuniti prethodne ugovore koje ima sa Saudijskom Arabijom o prodajama oružja, uprkos "zaprepašćenju" zbog "užasnog ubistva" Džamala Kašogija.

Sančez je kazao poslanicima da je zaštita poslova južne Španije još jedna ključna stvar koja je doprinela i donošenju odluke koju je prošlog meseca doneo po pitanju kontraverzne prodaje bombi Saudijskoj Arabiji, navodi agencija.

Španija je saopštila da je kupovina pet brodova mornarice za koju joj je Saudijska Arabija platila 2,1 milijarde dolara, bila pod znakom pitanja u vreme kada je vlada Španije razmišljala da otkaže isporuku 400 laserski navođenih bombi koje je Rijad platio 2015. godine.

Sančez međutim nije precizirao kakvi su planovi njegove zemlje za buduću trgovinu sa Rijadom.

U nemačkoj vladi se vode intenzivne diskusije o tome kako da se postupi sa izvozom oružja Saudijskoj Arabiji koje je već odobreno, ali još nije isporučeno, izjavio je danas portprol nemačke vlade Štefen Zajbert.

"Što se tiče pitanja kako da se odnosi na dozvole koje su već date ili proizvode koji još nisu isporučeni, u ovom momentu se vode intenzivne diskusije i to ćemo morati da ispitamo veoma pažljivo", rekao je Zajbert, preneo je Rojters.

Nemačka kancelarka Angela Merkel obećala je u nedelju da će Nemačka obustvaviti izvoz oružja Saudijskoj Arabiji dok se ne razjasni ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija.

(Telegraf.rs/Tanjug)