I poljski malinari započeli protest i prekinuli berbu zbog niske otkupne cene (FOTO)

Probleme poljskih malinara pogoršava i to što nisu u stanju za cenu koju nude, 0,28 evra po kilogramu da nađu berače

Poljski malinari prestaju da beru maline, crne ribizle i drugo slično voće u nastojanju da nateraju prerađivače da povećaju otkupne cene, trenutno niže od troškova proizvodnje, a poljsku vladu da donese novi zakon o otkupu.

Prema podacima Instituta ekonomije poljoprivrede, proizvodnja jednog kilograma malina ove godine u Poljskoj košta 0,79 evra, a maline hladnjače i prerađivači otkupljuju po ceni od svega 0,51 do 0,56 evra za kilogram, dok se prošlogodišnja otkupna cena kretala oko 0,81 evra.

Snažan zemljotres pogodio Japan: Sve se treslo na 6,1 stepeni po Rihteru, tri osobe su poginule, dok je više od 200 povređeno (FOTO)

- Želimo da dobijemo 0,23 evra više po kilogramu. To zaista nisu preterani zahtevi. Da su plantažeri u martu znali da će im u junu plaćati maline pola evra, onda ne bi prskali, ne bi povećavali troškove. A vlada nam je dala zakon o otkupu kojim možemo da obrišemo zadnjicu. Cene se menjaju iz dana u dan - kazao je za današnju Gazetu viborču Kšištof Cibulak iz poljskog Saveza voćara.

Probleme poljskih malinara pogoršava i to što nisu u stanju za cenu koju nude, 0,28 evra po kilogramu da nađu berače.

- Danas mi je potrebno 12 ljudi, a imam samo sedam. Kolegi je potrebno 50, a ima 19 radnika. Voće nam pada na zemlju neobrano. Poljaci uopšte neće da rade, a Ukrajinci biraju građevinu jer tamo su zarade veće - kazao je jedan od poljskih malinara Slavomir Bžostek.

Cibulak i poljski malinari ne kriju da su ih inspirisali protesti malinara u Srbiji koji su blokirali puteve da bi vlada na kraju podigla otkupnu cenu.

Odluku da prekinu berbu i da ne nude maline u otkup poljski malinari doneli su u želji da pored povećanja otkupne cene vlada izmeni Zakon o otkupu tako da i malinari kao plantažeri duvana znaju u proleće kako će se kretati otkupne cene a ne da im, kao sada, otkupnu cenu odredjuju na dan kada preuzimaju voće.

Poljska je zajedno sa Srbijom evropska velesila u proizvodnji i izvozu malina, godišnje se sa poljskih plantaža ubere oko 100.000 tona, većinom sa malih veličine od 0,5 do hektara a najveći deo berbe završava u preradjivačkoj industriji koja je i glavni akter koji određuje otkupne cene.

VIDEO: UŽIČKA ANAKONDA: Ogromna zmija u malinama

(Telegraf.rs/Beta)