Prvi izbori u Iraku nakon poraza ISIS-a u senci tenzija na Bliskom istoku: Bombaški napad kod biračkog mesta, poginulo troje ljudi (FOTO)

Oko 7.000 kandidata u 18 provincija u trci je za 329 mesta u parlamentu, a rezultati se očekuju u roku od 48 sati od zatvaranja birališta

Širom Iraka večeras su zatvorena birališta na parlamentarnim izborima, prvim nakon poraza Islamske države. Izborni dan obeležila su slab odziv i neregularnosti, prenosi AP.

Izbori su održani uz pojačane mere bezbednosti pošto su napetosti u Iraku i dalje prisutne, uprkos tome što je poražen ISIS.

Oko 7.000 kandidata u 18 provincija u trci je za 329 mesta u parlamentu, a rezultati se očekuju u roku od 48 sati od zatvaranja birališta.

Zbogom Evropo: Kontroverzna naslovna strana "Špigla", u fokusu Tramp i njegova politika prema ostatku sveta (FOTO)

Međutim, očekuje se da će pregovori oko formiranja vlade i izbora premijera trajati mesecima pošto nijedna stranka nema kapacitet da samostalno osvoji većinu.

Još od pada režima Sadama Huseina, pre 15 godina, tri etničke zajednice - većinski šiiti, suniti i Kurdi sukobljavaju se oko načina funkcionisanja države.

Današnji izbori su četvrti od kada je koalicija predvođena SAD svrgnula režim Sadama Huseina.

NAPAD NA BIRALIŠTA

Tri osobe su danas poginule u bombaškom napadu na automobil kod jednog biračkog mesta u sunitskom regionu južno od Kirkuka u Iraku. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Bezbednosni izvori navode da napad ima veze sa parlamentarnim izborima koji su održani u Iraku.

Izvori kaže da su dve žrtve bili birači, a treća poginula osoba posmatrač na jednom biralištu kod grada Kan, prenosi Rojters.

Ekstremisti su pretili napadima uoči današnjih izbora koji su prvi od poraza Islamske države u Iraku.

IZBORI USRED TENZIJA SAD I IRANA

Glasanje na kojem se odlučivalo da li će premijer Hajder al Abadi ostati na vlasti, odvijalo se usred napetosti u regionu.

SAD i Iran su ponovo u zategnutim odnosima pošto je američki predsednik Donald Tramp nedavno saopštio povlačenje iz nuklearnog sporazuma koji je 2015. godine Iran postigao sa šest velikih sila - SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom.

Abadi se na izborima suočio sa svojim prethodnikom Nurijem el Malikijem, koji je sklonjen s vlasti 2014. godine u jeku invazije džihadista u Iraku, kao i sa Hadijem el Amerijem, koji je blizak Iranu.

Vazdušni prostor i granice u Iraku danas su bile zatvorene iz bezbednosnih razloga zbog parlamentanih izbora.

VIDEO: Šta se dešava u Sriji posle američkih bombi?

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)