Uz sliku Hrama Svetog Save pozivaju na linč muslimana i odbranu Evrope od islamizacije

Hram Svetog Save u Beogradu našao se u centru poslednjeg fašističko rasističkog skandala u Belfastu, prestonici Severne Irske, ekskluzivno saznaje Telegraf od našeg specijalnog izveštača iz Ujedinjenog Kraljevstva

Grupa, koja sebe naziva "Genercija Sparta" (Generation Sparta) ubacila je u stotine poštanskih sandučića u južnom delu Belfasta flajere sa pozivom za "odbranu Evrope i otporu islamizaciji Evrope"Fotografija beogradskog hrama iskorišćena je za naslovnu stranu sajta ove, do sada nepoznate i, po svemu sudeći, desničarske organizacije.

90 paklenih minuta u Londonu: Šestoro tinejdžera izbodeno u 4 odvojena napada (VIDEO)

Flajeri su ubačeni u sandučiće u sredu ili tokom noći između srede i četvrtka, i to u delu grada poznatom po mešovitoj populaciji. U ovom delu Belfasta žive i protestantske i katoličke porodice, ali i veliki broj imigrantskih porodica sa svih strana sveta. Policija ovaj incident trenutno tretira kao govor mržnje, istraga je u toku, a lokalno stanovništvo veoma je uznemirno jer je još nepoznato ko se krije iza ovog incidenta, ekskluzivno saznaje Telegraf od našeg specijalnog izveštača iz Ujedinjenog Kraljevstva.

U južnom Belfastu već je bilo gnusnih napada na imigrante i njihove porordice. Na meti desničara našli su se imigranti iz islamskih i afričkih zemalja, ali i doseljenici iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, Poljske...

Na flajeru, osim loga ove misteriozne organizacije, nalazi se poziv stanovnicima Belfasta da odbrane svoju naciju i da pruže otpor islamizaciji. Takođe, orgnizacija navodi da su njeni članovi i protestanti i katolici, ali se i flajeru i na zvaničnoj internet strani mogu pronaći samo tekstovi i video materijal o engleskom poreklu, Englezima žrtvama napada radikalnih islamista, kao i priče o poreklu Engleza i njihovim DNK korenima, ali je i na flajeru i na sajtu naveden telefonski broj registrovan u Belfastu.

Nažalost, fotografija velelepnog Hrama Svetog Save na Vračaru zloupotrebljena je za poziv na linč muslimanskog stanovništva od strane ove misteriozne fašističko-rasističke organizacije. Lideri svih političkih stranaka u Severnoj Irskoj osudili su ovaj incident.

FAŠISTI NEZNALICE

Zanimljivo je da se u pozivu "na otpor islamizaciji" navodi i moto "Britanija protiv džihada". Severna Irska, inače, nije deo Velike Britanije, već Ujedinjenog Kraljevstva. Jedini priznati naziv za sve četiri zemlje koje sačinjavaju Ujedinjeno kraljevstvo (Engleska, Vels, Škotska i Severna Irska) je Velika Britanija i Severna Irska ili Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske. Zbog toga se postavlje pitanje da li je autor ovog flajera i sajta namerno napravio ovu "omašku" ili je možda reč o osobama koje ne stoje baš najbolje ni sa svojom nacionalnom istorijom.

AUTORI FLAJERA INSPIRATORI UBISTVA ENGLESKE POLITIČARKE?

Prema dostupnim informacijama, svi internet nalozi ove desničarske organizacije otvoreni su istog dana kada je sud u Folkstonu, u Engleskoj, zbog distribucije letaka i flajera i govora mržnje osudio na zatvorske kazne Pola Goldinga i Džejdu Fransen, lidere najveće i najpoznatije desničarske organizacije u UK – Prvo Britanija (Britain First).

Njih dvoje su 2017. godine uhapšeni u Severnoj Irskoj i suđeno im je u dva odvojena postupka: u Severnoj Irskoj i u Engleskoj. Član ove organizacije Tomas Mer osuđen je zbog ubistva poslanice Laburističke partije – Džo Koks. Ona je ubijena 16. juna 2016. godine, uoči referenduma o ostanku UK u Evropskoj uniji. Mer je tokom napada uzvikivao ime ove desničarske organizacije. Koksova je bila poznati borac za ljudska prava i jednakost među građanima UK.

(Telegraf.rs/D. Mahaffy)