Kumiko i Tomojuki su usred Japana otvorili srpski restoran: Nazvali su ga "Nemanja" i služe rakiju i naša jela. Japanci se otimaju za sarme (FOTO)
U njihovom baru gosti mogu da probaju rakiju, ali i srpska jela koja Kumiko sama sprema
Kumiko i Tomojuki Hojo su bračni par koji drži bar u Jokohami u Japanu. To ne bi bilo ništa neobično da se njihov objekat ne zove Nemanja i da se u njemu ne služi srpska hrana. Na ideju su došli 2013. godine, inspirisani srpskim violinistom Nemanjom Radulovićem, kojeg su upoznali pet godina ranije.
- Kada smo otvarali odlučili smo da ga nazovemo po našem prijatelju, sjajnom violinisti, Nemanji Raduloviću. Ja sam njegov veliki fan i već deset godina idem na njegove koncerte širom sveta. Nemanja nas poznaje veoma dobro. Još ranije mi je govorio o srpskom duhu i to me je veoma impresioniralo - priča Kumiko za B92.
Japanci kupili 10.000 srpskih opanaka!
Tada je počelo i njihovo interesovanje za Srbiju koja im je sada već redovna destinacija. Osim što uči srpski jezik, Kumiko pohađa i kurs kulinarstva na kom uči da sprema srpska jela.
- Bila sam u Srbiji nekoliko puta, imam sjajna iskustva i zaista volim srpsku kulturu, običaje, hranu i ljude - nastavlja Kumiko.
U njihovom baru gosti mogu da probaju rakiju, ali i srpska jela koja Kumiko sama sprema.
- Spremam neka srpska jela ne svaki dan, ali ponekad da. Recimo: ajvar, pljeskavicu, pogaču, riblju čorbu, sarme, punjene paprike i palačinke. Naši gosti Japanci zaista vole srpsku hranu, rakiju takođe - kaže Kumiko.
Međutim, priznaje da, osim što malo toga znaju o Srbiji, Japanci imaju predrasude o našoj zemlji.
- Uglavnom ni ne znaju gde je Srbija na mapi. Često me pitaju: "Može li se tamo bez posebnih viza" i "Da li je Srbija bezbedna za Japance". Neki misle da je Srbija još uvek opasna. Ja iskreno smatram da je Beograd bezbedniji od Pariza i Londona i jako prijatan za putovanje - dodaje ova Japanka.
U Srbiji ima dosta prijatelja i za njih samo reči hvale.
- To su zaista divni ljudi i veoma ljubazni prema meni. Znam da je teško ostvariti platu za normalan život u Sribji. Međutim, veoma su srdačni, umeju da uživaju u životu i imaju bogato srce. Veoma im se divim i želim da svoje mišljenje podelim sa ljudima koji ne poznaju Srbiju - dodaje bračni par.
- Želim da prenesem Japancima svoja iskustva i volela bih da ih zainteresujem više. Zbog toga nekada pripremamo srpska jela i svakako nudimo rakiju našim gostima - priča simpatična Japanka.
Osim domaćih gostiju u baru se nađe i poneki Srbin.
- Neki žive u Japanu dok drugi dolaze poslom, rade u orkestru, za velike kompanije ili dolaze kruzerom. Zadovoljstvo nam je da ih ugostimo.Poslednji put bio nam je jedan srpski student, probao je riblju čorbu i rusku salatu i rekao da ima gotovo isti ukus kao prava srpska. To me je baš obradovalo - zaključuje Kumiko.
(Telegraf.rs/B92)