Džulijan Asanž bi mogao da postane slobodan čovek: Sve zavisi od jedne odluke 6. februara

On je strahovao da će njegovo eventualno hapšenje i izručenje Švedskoj dovesti do toga da ga isproruče SAD, gde ga terete zbog "curenja" poverljivih dokumenata

Džulijan Asanž bi mogao da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu kao slobodan čovek. On je tražio od suda u Londonu da odbaci nalog za hapšenje zbog kršenje uslova kaucije u Velikoj Britaniji, prenosi Independent. Sudija je rekao da će odluku o ovom zahtevu doneti 6. februara.

Džulijan Asanž dobio ekvadorski pasoš. Ova fotka na Tviteru to potvrđuje

Osnivač Vikiliksa je otišao u ambasadu 2012. godine kako bi izbegao da bude izručen Švedskoj, koja ga tereti za silovanje, što on negira.

On je strahovao da će njegovo eventualno hapšenje i izručenje Švedskoj dovesti do toga da ga isproruče SAD, gde ga terete zbog "curenja" poverljivih dokumenata.

Švedski tužioci su tada odlučili da obustave slučaj vezan za silovanje protiv Asanža, ali je britanska policija rekla da će Asanž ipak biti uhapšen ako napusti ambasadu zbog kršenja uslova vezane za plaćanje kaucije.

Portparol britaskog tužilaštva kaže da je "Asanž tražio da se odbaci njegov nalog za hapšenje, jer su Šveđani potvrdili da više ne traže njegovu ekstradiciju".

- On traži da se odbaci i naš nalog za hapšenje - rekao je on.

Na pitanje da li bi Asanž mogao da izađe iz ambasade kao slobodan čovek, portparol je odgovorio: "Hipotetički da, ali to bi bilo naše tumačenje".

(Telegraf.rs)