UN doneo rezoluciju o Krimu: Rusiju nazvali "okupatorom", ali Srbija je uz Putina

Protiv su bile Rusija, Srbija, Kina, Indija, Jermenija, Belorusija, Kuba, Iran...

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se osuđuju navodna kršenja ljudskih prava na Krimu, a Rusija naziva "okupacionom silom".

Ruska snajperistkinja Snežana poginula u Ukrajini: Bila je na sahrani devojčice (5), a zatim odlučila da se bori za Krim (FOTO) (VIDEO)

Za usvajanje dokumenta, koji je predložila Ukrajina u saradnji sa još 30 zemalja, u utorak je glasalo 70 država, 26 je bilo potiv, a 76 je bilo uzdržano.

Srbija je glasala protiv donošenja ukrajinske revolucije i time je direktno podržala Rusiju, koja je takođe glasala protiv.

Protiv rezolucije su bile i Kina, Indija, Jermenija, Belorusija, Kuba, Iran itd. Mnoge države Bliskog istoka i Severne Afrike, kao i Latinske Amerike bile su uzdržane.

Rezolucijom se osuđuje "ruska privremena okupacija" Krima i Sevastopolja, koji se vide kao ukrajinske teritorije, i ističe da se ne priznaje njihova aneksija, prenosi TAS S.

U rezoluciji se navodi da su napori Kijeva usmereni na "zaustavljanje ruske okupacije Krima".

Ovo je druga rezolucija Generalne skupštine UN o Krimu. Prethodna je usvojena u decembru 2016. godine.

Kijev pozdravlja usvajanje Rezolucije o situaciji u oblasti ljudskih prava na Krimu u Generalnoj skupštini UN, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova.

Vlasti u Kijevu smatraju da podrška ukrajinskog stava kada je u pitanju Krim pokazuje da pitanje tog poluostrva nije završeno i da je međunarodna zajednica poslala jasan signal Moskvi.

- Pažljivo pratimo akcija okupatora i s tim u vezi progon i kršenja ljudskih prava građana Krima sigurno će sa sobom nositi odgovornost.

Država-agresor treba da prekine sa samovoljom na privremeno okupiranoj teritoriji i osigura poštovanje ljudskih prava… Naredni korak treba da postane deokupacija poluostrva. Danas je postavljena njena baza - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug/Sputnjik)