Žene iz ovog plemena seku sopstvene prste kako bi dokazale da žale za umrlim članom porodice (FOTO)

Markus je upoznavao njihov način života, kulturu, običaje i rituale, ali ostao je šokiran saznanjem da žene ovog plemena seku prste za člana porodice koji je umro

Istraživač koji je nedelju dana proveo sa indonežanskim plemenom, bio je šokiran saznanjem da starije žene iz plemena seku prste u znak žalosti za umrlim članovima plemena.

Poznati istraživač tragao za plemenom lovaca na ljudske glave i nestao u džungli! Supruga Lenka ga još čeka sa troje dece (VIDEO)

Markus Rot je posetio pleme Dani Trib, nastanjeno u Papau, zapadnom delu Indonezije, gde je dokumentovao život ove zajednice.

Dok je upoznavao njihov način života, kulturu, običaje i rituale, ostao je šokiran saznanjem da žene ovog plemena seku prste za člana porodice koji je umro.

- Neverovatna stvar je da u selu čuvaju mumiju Kurulu, staru najmanje 370 godina i s ponosom je pokazuju posetiocima. Ovo pleme živi u skaldu sa prirodom, odupiru se modernim stvarima, sade što im je potrebno i međusobno trguju, bez spoljnih uticaja. I dalje kuvaju na vatri, a žene žive odvojeno od muškaraca - ispričao je Markus.

- Svaki ratnik je okićen po jednom ogrlicom za svakog ubijenog neprijatelja. Najvrednija stvar koju selo ima je svinja, čak imaju festival svinja. Ova interakcija s njima je neverovatno iskustvo, pleme je stidljivo, radoznalo, divlje, ali istovremeno veoma gostoljubivo i toplog srca. Bilo bi neprevedno da ih nazovemo primitivnima, iako su 1938. godine otkriveni sasvim slučajno - opisao je Markus svoje iskustvo.

(Telegraf.rs/mirrpr.co.uk)