Požari u Kaliforniji "ojadili" uzgajivače marihuane (FOTO) (VIDEO)

Za sada, bar 34 kanabis farme u regionu su pretrpele ozbiljne gubitke

U regionu poznatom po vinu, ima i drugih "useva" koji donose novac: kanabis. I baš kao i vinovu lozu i ovu kulturu su pogodili požari u severnoj Kaliforniji, gde je vatra za prethodnih desetak dana uništila čitave farme, piše huffingtonpost.com.

Gori Kalifornija: U šumskim požarima poginule 23 osobe, 180 povređeno (FOTO)

Za sada, bar 34 kanabis farme u regionu su pretrpele ozbiljne gubitke, a broj farmi čiji usevi su oštećeni dimom ili pepelom, ali nisu izgoreli je mnogo veći, možda su u pitanju desetine, ako ne i stotine farmi.

Za razliku od tradicionalnih farmera, uzgajivači kanabisa nemaju pristup državnom osiguranju, jer marihuana i dalje nema legalan status, čime su njihovi finansijski gubici, katastrofalniji. Jedan od uzgajivača, koji je hteo da ostane anoniman, naveo je da su mu gubici veći od milion dolara. Pošto ovakvi uzgajivači nemaju pristup bankama i kreditima, tim pre će im biti teže da "stanu na noge".

Prema rečima Erika Pirsona, njegovih oko 162 hektara je izgorelo. Većini uzgajivača, pa i njemu cela "letina" je bila u ambarima. Ipak, sebe smatra jednim od srećnijih jer će imati vremena da sve izgradi i poseje ponovo na vreme za sledeću sezonu.

Ipak, kaže da je zabrinut zbog mnogo manjih uzgajivača. Cena kanabisa pada, pa je ove godine posađeno mnogo više kanabisa nego inače.

Kalifornija proizvodi značajne količine marihuane, ali se očekuje da ovi gubici neće uticati na cenu kanabisa u celoj državi.

Uzgajivači u Kaliforniji uzgajaju marihuanu od šezdesetih goidna prošlog veka. Indistrija je procvetala 1996. godine kada je Kalifornija legalizovala, prva u SAD, marihuanu u medicinske svrhe.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)