Samo 2 i po minuta nas dele od sudnjeg časa: Na svetu postoji 14.995 nuklearki, koja zemlja ih ima najviše? (INFOGRAFIKA)

Nove brojke dolaze u sklopu izveštaja američke Obrambene obaveštajne agencije (DIA) govore o čak 60 komada nuklearnog oružja koje kontroliše Kim Džong Un

Severna Koreja bi mogla da ima čak tri puta više nuklearnog oružja nego što su stručnjaci ranije procenili, piše Vašington Post.

Na ovih 10 načina je Severna Koreja postala nikad jača vojna sila koja proizvodi skupo i moćno oružje

Koliko bi ljudi poginulo u nuklearnom ratu? Ovo je snimak zbog koga se svi plaše, čak i da ga pogledaju (VIDEO)

Nove brojke dolaze u sklopu izveštaja američke Odbrambene obaveštajne agencije (DIA) govore o čak 60 komada nuklearnog oružja koje kontroliše Kim Džong Un.

To je svakako velika razlika naspram ranije procenjenih 10 do 20 komada od strane Internacionalnog instituta za mir u Stokholmu.

U odvojenom poverljivom izveštaju koje je pribavio The Post stoji da je izolovana nacija koja se trenutno suočava sa sankcijama vrednim milijardu dolara od strane UN-a, stoji da je Severna Koreja smanjila svoje nuklearne bojeve glave kako bi one stale na vrh interkontinentalnih balističkih raketa za koje se smatra da mogu da dođu do Njujorka ili Vašingtona.

Te vesti dolaze u jeku sukoba SAD i Severne Koreje, kao i nategnutih odnosa Amerike i Rusije zbog navodne umešanosti Rusa u američke izbore i korišćenje hemijskog oružja u Siriji.

Predsednik Donald Tramp naslednik je programa vrednog milijardu dolara za modernizaciju nuklearnog arsenala, a Rusija sada rasteže svoj budžet za sličan takav program.

U Blitenu atomskih naučnika takva se nuklearna retorika smatra "ubrzavanjem sata sudnjeg dana za 30 sekundi", a u simboličnoj izjavi smatra se da je čovečanstvo od njega daleko samo dva minuta i 30 sekundi, prenosi express.hr.

Ovaj sat je osmislila 1947. godine grupa naučnika koja se bavi atomskom energijom. Te godine su kazaljke postavljene na sedam minuta do dvanaest. Naučnici su objasnili da je to urađeno zbog bačenih atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki i katastrofe koje su izazvale.

Kasnije su kazaljke pomicane a na to su uticale političke, ekološke, vojne, ekonomske, državne prilike u svetu. Nekada su vraćane u nazad a nekada opet unapred.

Sat koji simbolično predstavlja kraj sveta pomerio se nakon izjava novog američkog predsednika Donalda Trumpa o klimatskim promenama, povećanju američkog nuklearnog oružja i preispitivanju sigurnosnih agencija. Na konferenciji za novinare udruženja naučnika Buletin, objašnjeno je zbog čega su sada kazaljke pomerene unapred.

Najbolje vreme sat je prikazivao 1991. godine, kada je bilo 11 sati i 43 minuta. Podsetimo da je tada potpisan rusko-američki sporazum o strateškom smanjenju naoružanja.

Rusija ima oko 7.000 nuklearki, dok SAD oko 6.800. Od tog broja Rusi su rasporedili njih oko 1.910 i one su spremne za upotrebu. Kod Amerikanaca je sitacija nešto lošija i oni imaju raspoređeno oko 1.800 nuklearki.

Za Severnu Koreju se veruje da ima između 30 i 60 nuklearki, ali nije poznato koliko je njih u ovom trenutku spremno za upotrebu.

Pogledajte OVDE koliko oružja poseduju nuklearne sile.

(Telegraf.rs)