Čistom srećom izbegnuta strašna tragedija: Raketa Severne Koreje zamalo pogodila avion sa više od 300 putnika na letu za Pariz

Podaci o komercijalnim letovima pokazali su da je postojala potencijalna opasnost za let 293 kompanije Air France, u kojem je 323 putnika i članova posade putovalo iz Tokija za Pariz

Putnički avion proleteo je pored lokacije zapadno od Japana manje od deset minuta pre nego što je Severna Koreja na to mesto ispalila svoju najnoviju balističku raketu, piše ABC News pozivajuće se na neimnovane američke zvaničnike.

Raketa smrti za Amerikance: Severna Koreja može da pogodi Los Anđeles i Čikago, Ameri krive Ruse i Kineze!

Balistička raketa koju je u petak u noći lansirala Severna Koreja bila je interkontinentalna (ICBM), a preletela je oko 1.000 kilometra pre nego što je pala u Japansko more.

Podaci o komercijalnim letovima pokazali su da je postojala potencijalna opasnost za let 293 kompanije Air France, u kojem je 323 putnika i članova posade putovalo iz Tokija za Pariz.

Portparol Pentagona kapetan Džef Dejvis u petak je rekao da je raketa lansirana iz fabrike oružja na severu Severne Koreje, i da je pala na oko 167 kilometara od japanskog ostrva Hokaido.

U Air France-u su za ABC News rekli da nema nikakve opasnosti na rutama njihovih letova i da je konkretni let prošao bez incidenata. Saopštili su i da neprestano prate moguće opasnosti i analiziraju kritične zone kako bi pravovremeno prilagodili rute letova.

Međutim, Pentagon je zabrinut jer kažu da bi Severna Koreja ispaljivanjem raketa mogla da ugrozi komercijalne letove, budući da je zadnja prošla područjem na kojem je putnički vazdušni saobraćaj gust.

- Sve što oni rade je prilično nekoordinisano, upozorio je Davis, napominjući da su u opasnosti bili i brodovi na području pada projektila.

Za razliku od Severne Koreje, koja rakete ispaljuje bez ikakvog upozorenja, druge države neretko najave nekakvu vojnu aktivnost na određenom području što onda služi kao upozorenje avio-kompanijama da u tom periodu izbegavaju letove tim zonama.

Severnokorejska ispitivanja dve nuklearne bombe i različitih raketa od početka prošle godine pojačali su napetosti na Korejskom poluostrvu.

(Telegraf.rs)