Raketa smrti za Amerikance: Severna Koreja može da pogodi Los Anđeles i Čikago, Ameri krive Ruse i Kineze

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da je sada "cela američka teritorija u dometu" Severne Koreje

Interkontinetalna balistička raketa koju je juče testirala Severna Koreja izgleda kao da bi mogla da ima domet dovoljan da pogodi sve velike gradove u SAD, tvrde američki stručnjaci, prenosi CNN.

Severna Koreja ispalila nuklearnu raketu: Pentagon ispituje ceo slučaj!

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da je sada "cela američka teritorija u dometu" Severne Koreje.

Navodi se da kombinacija američkih, južnokorejskih i japanskih analiza lansiranja rakete iz Mupjong-nija, u blizini granice Severne Koreje sa Kinom, ukazuju da je ona letela oko 45 minuta, da je dostigla visinu od 3.700 kilometara i dosegla daljinu od 1.000 kilometara.

- Kada bi ta raketa bila ispaljena standardnom putanjom koja je ravnija, američki gradovi poput Los Anđelesa, Denvera i Čikaga bili bi joj lako u dometu, a moguće da bi bila u stanju da dosegne sve do Njujorka i Bostona - izjavio je stručnjak za rakete Dejvid Rajt iz "Unije zabrinutih naučnika".

Vašington i Seul najavili su da razmatraju "mogućnosti vojne reakcije", dok američki državni sekretar Reks Tilerson odgovornima smatra Kinu i Rusiju.

Američki predsednik Donald Trump potvrdio je da će "SAD preduzeti potrebne mere kako bi osigurao sigurnost američke teritorije i zaštitio saveznike u regiji", piše "Jutarnji".

SAD i Južna Koreja uzvratile su vojnom vežbom u kojoj koriste američke taktičke rakete zemlja-zemlja i južnokorejske balističke rakete Hyunmoo II, saopštila je u petak uveče američka vojska.

Peking pozvao na suzdržanost

Peking je u subotu osudio lansiranje rakete, ali je sve pozvao na suzdržanost.

- Kina se protivi severnokorejskim kršenjima rezolucija Veća bezbednosti UN-a, ali isto tako očekuje da će sve strane pokazati oprez i izbeći pojačavanje napetosti" na poluostrvu - stoji u kratkom saopštenju portparola kineskog ministarstva spoljnih poslova.

- Peking "poziva Severnu Koreju da poštuje rezolucije UN-a i prestane da sprovodi akcije koje mogu pogoršati situaciju - dodao je Geng Šuang.

(Telegraf.rs / Tanjug)