Jagorčevina preplavila livade i šume na jugu Srbije: Simbol pobede nad zimom ali i nad brojnim tegobama

Ekipa Srbije
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: S. Tasić

Jagorčevina raste na livadama, proplancima i šumama, od marta do maja, a na jugu Srbije je naročito prisutna na području Poljanice kod Vranja, ali i na obodima šuma i livada na širem području Pčinjskog okruga. Njena lekovitost je od davnina čuvena, a kao jedan od vesnika proleća, jagorčevina svojim cvetom na livadama simbolizuje pobedu nad zimom.

Travar Stojan Mitić iz Surdulice kaže da u narodnoj medicini jagorčevina zauzima značajno mesto.

- Jagorčevina ili divlje jagliče, kako ga u narodu zovu, je veoma dobra i zahvalna biljka.

Lekovita svojstva ove biljke posebno su se pokazala u vreme korone, kada su je ljudi od mene masovno naručivali, jer je veoma dobro delovala na pluća.

Od nje se za čajeve koriste cvet, listovi i koren.

Čaj od korena jagorčevine se koristi za olakšavanje iskašljavanja, povećanja broja krvnih zrnaca, začepljene krvne sudove, a cvet kod nervne uznemirenosti, straha, histerije i kod slabosti srca.

Koren se vadi u početnoj fazi cvetanja ili u jesen. Listovi se beru dok biljka cveta i bogati su vitaminom C.

 - Ona je najpoznatija kao prirodni lek za iskašljavanje, jer razređuje sekret iz pluća i grla i olakšava njegovo izbacivanje iz organizma - pojašnjava Mitić.

Jagorčevina najčešče služi za izradu pomoćnih lekovitih sredstava za lečenje disajnih puteva, posebno kod dece.

Pored blagotvornog dejstva na respiratorne organe, jagorčevina ulazi u sastav različitih biljnih mešavina koje se koriste kod nervne uznemirenosti, nesanice, migrene, slabosti srca, cirkulacije krvi.

Čajevi od jagorčevine se spremaju uobičajeno, kao i većina drugih, a preporučljivo je da se za iskašljavanje, čaj od korena pije tri puta dnevno, a od cvetova i listova, za nervozu i smirenje, po potrebi u toku dana.

Mitić ukazuje i da je reč o veoma zahtevnoj biljci u smislu prikupljenja, jer primera radi za svega kilogram osušenog korena, trebalo bi prikupiti, možda 10 do 15 kilograma sirove biljke sa cvetovima i listovima.

(Telegraf.rs/S.Tasić))