U ovom srpskom gradu ovog vikenda nema gde da se spava: Razlog je ovo što vidite na fotografijama
Ovog vikenda, zahvaljujući tradicionalnom Sajmu pirotske peglane kobasice, Pirot je svojevrsna gastronomska prestonica Srbije u koju se sjatilo na hiljade ljubitelja vrhunskog delikatesa - pirotske peglane kobasice, koja je nadaleko čuvena po svojim afrodizijačkim svojstvima.
Kako kažu u Turističkoj organizaciji Pirot, na ovogodišnji sajam prijavilo se 36 proizvođača pirotske peglane kobasice, ali i veliki broj izlagača proizvoda i prerađevina od mleka, sireva, kačkavalja, rakija, vina, iz cele Srbije.
-U Pirotu nema nijednog slobodnog kreveta, traži se krevet više, krcati su svi ugostiteljski objekti, zaista je Sajam ne samo opravdao već i prevazišao očekivanja-kaže Dragan Jovanović, iz turističke organizacije Pirot. Jedan od učesnika Sajma, Momčilo Đurđić, osim njegove poznate izuzetne pirotske peglane kobasice, ove godine je na Sajam izložio i po prvi put jedan potpuno novi specijalitet - Šopsku kobasicu, koja je, moglo bi se reći, prateći proizvod pirotske peglane kobasice jer se proizvodi od istih vrsta mesa, osim što se u šopsku dodaje i svinjsko meso, dok u pirotskoj peglanoj svinjskog mesa nema.
-Šopska se pravi od kozjeg, ovčijeg i junećeg mesa uz dodatak svinjskog mesa. Dimljena je jedan dan i 15 dana se sušila na vetru, fermentisana je i zanimljiva je-kaže Đurđić i dodaje da je budućnost pirotske peglena kobasice svetla.
-To je jedinstven proizvod na svetu i ako mi to ne umemo da iskoristimo, onda je u nama problem-kaže Đurđić. Ovogodišnji Sajam se održava u novom Sajamskom prostoru, koji je opremljen zahvaljujući sredstvima države i EU. Organizator Sajma je Turistička organizacija Pirot a pokrovitelj Grad Pirot.
(Telegraf.rs)