Kako se nositi s nadutošću: Uzroci, simptomi i efikasna rešenja
Nadutost trbuha predstavlja neprijatan osećaj koji se javlja zbog prisustva povećane količine gasova u crevima, a može biti praćena i vidljivim povećanjem obima trbuha.
Profesor dr Dragan Popović, Klinika za gastroenterologiju i hepatologiju, Univeritetskog Kliničkog Centra Srbije i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu odgovara na pitanja zbog čega se nadutost javlja, ali i kako možemo pomoći osobama koje muče gasovi, grčevi i bol u stomaku.
Nadimanje može biti simptom različitih bolesti organa za varenje, a veoma često je povezano sa sindromom iritabilnog kolona (IBS), takozvana "nervozna creva". Prema zvaničnim kriterijumima simptom koji izdvaja IBS od drugih funkcionalnih poremećaj debelog ceva je obavezno prisustvo bola u trbuhu, uz izmenjen ritam crevnog pražnjenje po tipu opstipacije (zatvora) ili dijareje (proliva) ili njihove naizmenične pojave. Najčešći simptom koji prati bol u trbuhu i izmenjeno crevno pražnjenje kod IBS pacijenata je nadimanje trbuha.
Učestalost pojave nadutosti i gasova je 16 do 30% u opštoj populaciji, a kod IBS pacijenata i do 90%.
Nadimanje trbuha dovodi do smanjenog kvaliteta života, jer pacijentu otežava obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti, profesionalnih zadataka, a takođe utiče i na kvalitet društvenog života.
Šta izaziva gasove u trbuhu i nadimanje?
Razlozi koji dovode do nadimanja mogu biti hrana, način konzumiranja hrane i količina. Zatim, poremećaj u sastavu bakterija u debelom crevu, pojačan rast i razmnožavanje bakterija u tankom crevu, ali i niži prag tolerancije crevnog sistema na spoljne draži,
Nadimanje se češće javlja kod žena, može da bude povezano sa stresom, ali se najčešće povezuje sa uzimanjem određene vrste hrane. Pacijenti često primećuju da se nadimanje pojačava posle obroka, tako da i sami pokušavaju da smanje tegobe, izbegavanjem nekih namirnica u ishrani. Zbog toga se kao prva preporuka u rešavanju nadimanja predlaže higijensko-dijetetski režim, pa tek onda upotreba lekova.
Koji su simptomi nadimanja?
Pored povećanja obima trbuha prisutna je i nelagodnost ili bol u trbuhu koji nastaje kao posledica rastezanja zida creva viškom gasova. Takođe, bol mogu izazvati i grčevi creva koji nastaju zbog prethodnog rastezanja. Prisutni su često i čujni rad creva, krčanje i pretakanje u trbuhu.
Da li gasovi u trbuhu mogu izazvati bol u leđima ili u grudima?
Prethodno opisane tegobe u smislu rastezanja creva viškom gasova, kao i grčevi, mogu se širiti i van trbuha i dati senzacije i u okolini. Takođe nadutost trbuha dovodi do podizanja dijafragme što može dovesti do nelagode u grudnom košu i osećaja nedostatka vazduha.
Koja dijeta se preporučuje u pacijenata sa nadimanjem trbuha?
FODMAPs dijeta podrazumeva izbacivanje svih ugljenih hidrata kratkog lanca. Oni vezuju vodu u tankom crevu, teško se vare, ne resorbuju se u tankom crevu i zbog toga ih fermentuju crevne bakterije, što dovodi do proizvodnje gasova kao što su vodonik, ugljen-dioksid i metan.
Ovi ugljeni hidrati se nalaze u hrani kao što je voće (jabuke, trešnje, višnje, lubenica), zatim povrće (luk, karfiol, grašak, brokoli); mleko i mlečni proizvodi koji sadrže laktozu; ali i žitarice (pšenica, raž, ječam); med i veštački zaslađivači. Navedene namirnice treba izbegavati.
Kako se može pomoći pacijentima koji imaju nadimanje?
Pored dijete i izbegavanja navedenih namirnica jako je važno sprovoditi adekvatan režim ishrane u smislu navika o kojima smo već govorili.
Ukoliko navedene korekcije u ishrani ne dovedu do poboljšanja, već je nadimanje i dalje prisutno, i onemogućava pacijenta u obavljanju svakodnevnih aktivnosti ili mu bitno utiče na kvalitet svakodnevnog života, terapiju treba započeti probioticima. Uloga probiotika u otklanjanju simptoma nadutosti je poznata i priznata od strane relevantnih gastroenteroloških udruženja. Probiotska kultura, kao što je Lactobacillus plantarum, koja se nalazi u probiotskom preparatu Flobian® svojim delovanjem smanjuju nadimanje trbuha kod velikog broja pacijenata, što je pokazano kliničkim studijama. Preporučena upotreba je jednostavna, bez neželjenih dejstava i zbog toga je mogu propisivati i gastroenterolozi, ali i lekari na nivou primarne zdravstvene zaštite, kao i farmaceuti. Preporučuje se duža primena, u trajanju od 4 nedelje, minimum, u dozi od jedne kapsule dnevno.
(Ona.rs/PR)