Veljko, Jovan, Strahinja, Ognjen i Stefan budući majstori gastronimije: Ovim jelima briljirali na Gastro kupu

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock

Na ovogodišnjem "Gastro kupu" održanom u Novom Saduveoma zapažen nastup imali su učenici Visoke poslovne škole u Leskovcu. Petorica mladih gastronom su osvojili 5 zlatnih, 7 srebrnih i 2 bronzane medalje. Zahvaljujući njihovom učinsku, njihova obrazovna ustanova je ponela titulu najbolje gastronomske škole za 2024. godinu.

Jedan od mentora, profesor Momčilo Conić, kako prenose "Južne vesti", kaže da su studenti sve oduševili pripremom autohtornih namirnica, poput sprže, ajvara i suve šljive, na moderan način.

Pehar za najbolju gastronomsku školu osvojio je tim koji čine Veljko Pešić, Jovan Pejković, Strahinja Radosavljević, Ognjen Stojanović i Stefan Tasić, a njihovi mentori bili su Momčilo Conić, Nikola Petković i Rada Delić.

Momci su se takmičili u pripremi jela u piletine, jela od testenine, rižota i u postavci eksponata slatkih torti, a jedan od zadataka je bio i priprema modernog nacionalnog jela sa autohtonim namirnicama iz kraja odakle dolaze.

- Koristili su suvu šljivu iz Blaca, ajvar, spržu, kozji sir sa Vlasine i crni glog i veoma uspešno su uradili tu kombinaciju. Moralo da bude minimum 12 do 15 komponenti na tanjiru i da se plus iskombinuju boje - objašnjava profesor Conić.

Kako on objašnjava, đaci su radili po pravilima svetskog udruženja kuvara po kojem u jelima mora da postoji određeni balans između ugljenih hidrata, proteina i masti.

- To znači 150 grama mesa, 200 grama povrća i 100 grama dezerta i 50 miligrama sosa - objašnjava Conić.

Mentor sjajnih mladih gastronoma kaže da su ovim potvrdili da su kolevka kulinarskog talenta i da je to nagrada za veliki rad i trud studenata. Navodi da su se pripremali oko 4 meseca za ovo takmičenje i da ih uskoro očekuje nadmetanje u Istanbulu.

- Iza kulinara ove škole je preko 300 medalja i 25 pehara u raznim takmičenjima - s ponosom je istakao Conić.

(Telegraf.rs/Južne vesti)