Počinje Božićni post koji će trajati 40 dana, pitali smo doktorku kako se pravilno hraniti tokom ovog perioda

Vreme čitanja: oko 5 min.
Foto: Shutterstock

Počinje Božićni post koji traje 40 dana, odnosno do 7.janura kada se slavi Hristovo rođenje. Post nije dijeta, već duhovno okrepljenje, vreme opraštanja i uzdržavanja od negativnih misli... Ishrana tokom ovom perioda je posna, ne jede se meso, mleko, sir, jaja... Onima koji godinama poste ovaj nagli prelazak iz "regularnog" na posni režim, ne predstavlja veliki problem, osim ako se ne radi o osetljivim osobama, te stručnjaci podsećaju da je neophodno hraniti se raznovrsno. O ovoj temi razgovarali smo sa dr Biserkom Obradović, koja je objasnila za Telegraf.rs kako se zdravo hraniti, ko treba da vodi računa o postu i ko treba da bude oprezan sa ovim načinom ishrane.

- I tokom posta moguće je da se hranimo i zdravo i ukusno, a pritom da pročistimo organizam od svih štetnih toksina koje smo do tada uneli u naš organizam. Preporučuje se da imamo tri glavna obroka, i dve voćne užine. Ljudi tokom posta, misleći da nemaju šta drugo da jedu, unose dosta testenine i hleba, pa se tokom posta čak i ugoje, a onda se pitaju šta im se desilo. Odgovor je da su preterivali sa ugljenim hidratima koji se nalaze u pomenutim proizvodima, a ne unose dovoljno proteina, iako i njih tokom posta i te kako mogu da nađu u, na primer, mahunarkama, ribi, sojinim proizvodima...- objašnjava dr Obradović.

Pored ovih proizvoda, doktorka navodi da danas više nego ikada na tržištu imamo proizvode koji su zdrava verzija onih koje volimo da jedemo, a koje možemo da unosimo dok postimo, pa ističe kako ni u čemu ne treba preterivati.

Printskrin: Telegraf rs

- Danas po marketima imamo sojina i razna druga biljna mleka kao zamenu za ova na koja smo navikli. Zatim, tu su i ovsene pahuljice, čia semenke koje su idealne u tom periodu posta za pristojan doručak.  Zatim imamo pomenute mahunarke, pasulj, sočivo, grašak, leblebije...Sve to je jako zdravo, a pritom i posno, te može da nam pomogne da tokom posta imamo raznovrsnu ishranu. Međutim, ljudi tokom posta prave grešku. Stalno se plaše da ne ostanu gladni, pa konstantno nešto grickaju. Najčešće su to orašasti plodovi koje dosta tada uzimaju, a koji su puni kalorija, pa se goje tokom posta, iako sigurno nisu to želeli - objašnjava doktorka.

Da li trudnice smeju da poste?

Iako se post smatra jako korisnim za naše zdravlje, u narodu se vodi polemika oko toga da li bi trudnice trebalo da poste. Prema rečima naše sagovornice, ona smatra da buduće mame možda ipak treba da preskoče posnu ishranu.

- Trudnice, naime, imaju probleme sa povraćanjem, mnoga hrana im već smeta, pa bi bilo loše da još moraju da od hrane od koje im nije muka tokom posta biraju onu koju mogu da jedu. Preporučuje se da poste nedelju dana, a ne ceo post, ukoliko to one žele ili ukoliko nemaju problematičnu trudnoću. Svakako, sada na tržištu imamo zamene za sve namirnice, pa je lakše prilagoditi ishranu i za trudnice - priča doktorka Obradović.

Pored trudnica, post se ne preporučuje ni deci do sedam godina, jer je, kako objašnjava dalje naša sagovornica, decu ionako teško naterati da jedu određene namirnice, pa bi tokom posta roditelji još teže prilagodili ishranu njihovim željama.

- Decu je teško ograničavati. Oni već imaju ograničen dijapazon hrane koji žele da uzimaju. Ako ga dodatno ograničimo tokom posta, onda će jesti više testenine i hleba, a što svakako nije dobro za njihov organizam,  ističe doktorka za naš portal.

Nakon trudnica, ljudi u dubokoj starosti i dece, post ne bi trebalo da praktikuju ni hronični bolesnici, navodi nam doktorka u razgovoru.

- Hronični bolesnici moraju da se hrane u skladu sa svojom bolešću - poručuje doktorka.

Kako održati nivo gvožđa tokom posta?

Mnogi postavljaju pitanje i kako da se hrane tokom posta, a da im ne padne gvožđe. Doktorka Obradović ima odgovor i na to pitanje.

- Da bismo imali dovoljno gvožđa, potrebno je da tokom posta unosimo dovoljno vitamina B i C, nakon čega će se gvožđe samo resorbovati iz hrane. Dakle, preporučuje se umeren unos voća i povrća - cvekla, orašasti plodovi, zeleniši...Na pijacama imamo i dalje sve ove namirnice, pa je najbolje da ih tamo uzimamo - govori nam dalje doktorka.

Doktorka za kraj ističe kako je post vreme kada treba da se bavimo sobom, pa kaže kako zdravu ishranu koja se sinonim za post preporučuje uvek i svima, ne samo u vreme posta.

Foto: Shutterstock

- Suština je da ja uvek preporučujem zdravu i pravilnu ishranu, što je takođe jako bitno. Dakle, da se unosi dovoljno vitamina, minerala, što manje ugljenih hidrata. Zatim, ne valja preskakati obroke, već imati tri obroka dnevno i dve voćne užine, kao što sam već i rekla. Volela bih da naglasim izreku koju ja često pominjem kada je zdrava ishrana u pitanju - doručkujte kao kralj, ručajte kao princ, a večerajte kao prosjak. Mislim da ta rečenica dosta dobro objašnjava kako bi zapravo naša svakodnevna ishrana trebalo da izgleda - zaključuje za "Telegraf.rs" doktorka Biserka Obradović.

Nagli prelazak sa mrsne na posnu ishranu 

Svakako, nagli prelazak sa mrsnog na posni režim je šok za organizam, ali to ima i svoje dobre strane kada naviknete organizam na posno, jer kako se čistite duhovno, ujedno ćete i organizam očistiti od nagomilanih masnoća. Kako se preporučuje, u jutarnjim satima uzimajte voće, tokom dana povrće u svakom obliku, brusnica je odlična preporuka sa leblebijama, i naravno, što više tečnosti.

Grašak, krompir, cvekla, kopriva, beli luk, limun, med, bogati su hranljivim vrednostima, dok je konzumacija belog luka potrebna zbog imunog sistema.

Riba je, recimo, izuzetno zdrava namirnica koju bi tokom godine trebalo da konzumiramo najmanje dva puta nedeljno. Svojim nutritivnim sastavom ona zadovoljava potrebe svih uzrasta, jer meso joj je manje kalorično, bogato belančevinama i sadrži i manji procenat ugljenih hidrata i masti.

(Telegraf.rs)