Oni parkiraju gde stignu, pa deca idu posred "magistrale smrti": U strahu smo za živote naših mališana

N. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Rina

Jedno od najživljih sela u Srbiji, svakako su Mrčajevci kod Čačka. Centar sela smešten je uz samu Ibarsku magistralu, pa meštani oduvek muku muče sa saobraćajnim gužvama. Međutim, veliki problem sa kojim se suočavaju jesu nesavesni i bahati vozači koji svoja vozila parkiraju gde stignu, pa su meštani a naročito deca prinuđeni da pešače po samoj sredini ulice.

- Na dve glavne raskrsnice je najgora situacija. U blizini se nalazi škola i deca su primorana da idu sredinom ulice, jer su automobili parkirani i sa leve i desne strane ulice. Tu se nalazi znak za zabranjeno parkiranje, ali vozači to ne poštuju, pošto ne dobijaju sankcije od saobraćajne policije. Svakodnevno živimo u strahu za život naše dece i njihovu bezbednost - kaže za RINU Miljan Stamatović, žitelj Mrčajevaca.

U pojedinim časovima u toku dana saobraćaj podseća na najprometnje svetske gradove. Usled velikih gužvi, čekanje u koloni može da potraje i do pola sata na glavnoj ulici.

- Obraćali smo se nekoliko puta nadležnima, ali su nas samo prebacivali od ustanove do ustanove, pa smo na kraju ostali nemoćni i nismo rešili problem. Ovde su se dogodila dva incidenta gde su prevozna sredstva udarila dete i stariju ženu. Apelujemo na sve nadležne da nam izađu u susret i pomognu da rešimo problem tako što će postaviti semafore, zaštitnu ogradu i sve potrebno kako bi se nebezbednost meštana u saobraćaju barem malo ublažila - govori Mlađan Vasić, meštanin Mrčajevaca.

Mrčajevčani kako kažu će nastaviti da se bave ovim problemom, sve dok se ne reši. Za početak se obraćaju svim vožačima da poštuju saobraćajnu signalizaciju koja je već postavljena, pre svega u okolini osnovne škole.

(Telegraf.rs)