Srbija na svetskoj sceni: Bogoljub Karić o Vučiću, regionalnim odnosima i značaju dijaloga

A. V.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Promo/ Uroš Marković

Ljubav i poštovanje prema otadžbini, kao osnova izgradnje jake i stabilne Srbije na temeljima koje je postavio predsednik Aleksandar Vučić, bile su jedna od glavnih tema emisije Info jutro na TV Informer u kojoj je kod voditeljke Katarine Odalović gostovao Bogoljub Karić. Razgovor je detaljno obuhvatio pitanja obrazovanja, istorije, uloge Srbije u regionu i svetu, kao i izazove na putu ka budućnosti zemlje.

Osnovne vrednosti i nacionalno poštovanje

Karić je istakao koliko je važno da se od najranijeg detinjstva deci usađuju prave vrednosti, poput ljubavi prema otadžbini i poštovanja prema istorijskim ličnostima i događajima koji su obeležili srpsku prošlost. On smatra da se ove vrednosti mogu razvijati kroz obilaske spomenika velikim ljudima srpske istorije. Srbija je, po njegovim rečima, blagoslovena slobodom i ponosom koje je, uz velike žrtve, stekla kroz svoju istoriju, čime je, kako navodi, srpski narod zaslužio status simbola slobode u regionu i šire.

Liderstvo predsednika Vučića i ugled Srbije u svetu

Zahvaljujući liderstvu predsednika Aleksandra Vučića, Srbija je, prema Karićevim rečima, u poslednjim godinama uspela da obnovi svoj ugled u svetu. Vučić je postavio temelje za novu Srbiju u 21. veku i pod njegovim vođstvom, Srbija je postala prepoznatljiva po uspesima ne samo u regionu već i širom sveta. Danas je Srbija centar pažnje, mesto koje godišnje posećuje desetine svetskih lidera, zemlja tolerancije i otvorenosti, u kojoj svako može naći svoje mesto bez obzira na različitosti. Bez obzira na političke razlike i lične stavove o Vučiću, napredak Srbije je, prema Kariću, više nego očigledan – od razvoja infrastrukture i železnice do porasta vrednosti nekretnina. Srbija je sada zemlja koja pruža sve bolje uslove za život, te se sve više naših ljudi vraća iz inostranstva.

Pitanje Kosova i težnja ka mirnom rešenju

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Karić je upozorio na značaj istinitog razumevanja situacije na terenu. On smatra da rešenje za ovaj osetljivi problem mora biti zasnovano na dijalogu, bez sukoba, sa ciljem osiguravanja mira i bezbednosti Srba, kao i stabilne budućnosti regiona. Za Karića, budućnost Srbije je u Evropskoj uniji, ali i u otvorenim opcijama kao što je BRIKS, koji predstavlja realnu alternativu, ukoliko EU ne prepozna Srbiju kao svog punopravnog člana. Ako bi ceo region postao deo Evropske unije, to bi garantovalo bezbednost i vladavinu prava u ovom delu Evrope, pa bi onda problem Kosova i Metohije mogao da bude rešavan na jednom višem nivou koji bi obezbedio prosperitet i održivo dugoročno rešenje.

Osvrt na američke izbore i BRIKS

Osvrnuvši se na predstojeće izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, Karić je podelio priču o pismu koje je poslao Donaldu Trampu kada je prvi put izabran, savetujući ga da se okrene unutrašnjoj stabilnosti i jačanju Amerike. Takođe je BRIKS uporedio sa idejom pokreta nesvrstanih zemalja koju su razvili Tito i Nehru, naglašavajući značaj da Srbija bude otvorena za sve međunarodne partnere koji mogu doprineti njenom razvoju.

Značaj porodice

Na kraju emisije, Karić je naglasio važnost porodice kao osnove za izgradnju jačeg društva i prenos pravih vrednosti, zaključujući porukom da bolje i jače društvo gradimo kroz odgovornost prema svojim najbližima.

Ova emisija sa Bogoljubom Karićem na TV Informeru pružila je gledaocima dublje razumevanje osnovnih vrednosti, ciljeva i izazova Srbije u današnjem svetu.

(Telegraf.rs/PR)