Vozači, imate 3 dana da zamenite gume: Ovo obavezno proverite na njima, inače preti kazna

Đ. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock/bibiphoto

Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS) podsetila je danas vozače na zakonsku obavezu da vozilo na sva četiri točka mora da ima postavljene zimske gume od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica.

Ukoliko na putu nema snega, leda ili poledice, zimske gume nisu obavezne, a preporuka za vozače je da blagovremeno pripreme vozilo za takve vremenske uslove, navodi se u saopštenju ABS.

Napominjemo da dubina gazećeg sloja, odnosno šare na gumama mora biti minimum 4 mm, ali je preporuka da vozači zamene gume i pre nego što do toga dođe. Tako da ovo na gumama obavezno proverite.

Pneumatike starije od pet godina potrebno je detaljno kontrolisati jednom godišnje, odnosno najbolje je prilikom redovne promene sa letnjih na zimske gume i obrnuto.

Koliko je važna upotreba zimskih pneumatika govori i to da se prošle godine u zimskom periodu kada važi zakonska obaveza dogodilo 189 saobraćajnih nezgoda u kojima je evidentirano da je vozilo imalo letnje pneumatike, upozorili su iz ABS.

Pored zimskih pneumatika, u navedenom kalendarskom periodu, van naseljenih mesta, obavezno je u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje prianjanja na kolovozu, podsećaju iz ABS.

Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim deonicama gde je označena obavezna upotreba - obično je to na prilazima planinskim turističkim centrima, na mostovima i usponima gde je moguća česta pojava leda.

U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima.

U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata.

Razlika između letnjih i zimskih pneumatika je značajna i opravdano postoji takva podela.

Letnje gume su takvog sastava da su otpornije na visokim temperaturama, dok su zimske od materijala koji je otporniji na niskim temperaturama.

Na temperaturi ispod 7℃, letnje gume gube svoju najvažniju karakteristiku - dobro prianjanje.

Njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju zimski pneumatici.

Razlika između letnjih i zimskih pneumatika je i u dubini šare.

Veća dubina šara (kanala) na zimskim gumama glavni je razlog što čak i najjeftiniji zimski pneumatici imaju četiri puta bolje prijanjanje nego letnji.

Šare zimskih guma su tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega.

Iz ABS dodaju da su zimske gume bolje su za upotrebu čak i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od 7 stepeni, a konstrukcija metalnog “kostura” zimskih guma tvrđa je i otpornija na mehaničke udare.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač je dužan da u saobraćaju na putu poseduje zimsku opremu i koristi je na propisan način, u suprotnom predviđena je novčana kazna.

(Telegraf.rs/Tanjug)