Ministarstvo životne sredine nudi subvencije za zamenu kotlova na ugalj: Koliko je štetan po naše okruženje?

N. S.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock

Prvi dani grejanja već uvelliko su počeli, a grejanje na ugalj u Srbiji je tradicionalan način stvaranja toplote tokom zime u mnogim domovima i drugim ustanovama.

Iako je mnogima ugalj prvi izbor kada je u pitanju ogrev, nažalost nije odgovrarajući. On jeste mnogima pristupačan, ali nažalost posledice njegovog sagorevanja su drastične po našu životnu sredinu, a samim tim i nas.

Ugalj proizvodi najviše štetnih materija jer se pri sagorevanju u atmosferu oslobađaju gasovi koji su uzrok zagađenja vazduha koji opet može biti štetan po pluća, najčešće kod dece i starih.

Sproveli smo anketu u kojoj smo pitali naše čitaoce da li znaju zbog čega  je ugalj štetan, a 61,77% ispitanika odgovorilo je da zna da ugalj pored organske materije u sebi sadrži i nečistoće, poput sumpora i toksičnih elemenata, i one se oslobađaju tokom sagorevanja, 21,1% naših čitalaca reklo je da ne zna zašto je ugalj štetan, a 17,13% kazalo je da ne planira više da se greje na ugalj.

Ova anketa pružila je čitaocima možda neka nova saznanja, a cilj je podići svest naroda o posledicama kakve ovakvi energenti ostavljaju po naše okruženje, a to je narušavanje zdravlja stanovništva.

Potrebno je preduzeti određene korake kako bi si se smanjilo zagađenje i poboljšao kvalitet života, a Ministarstvo zaštite životne sredine već nekoliko godina radi na tome.

Preduzelo je poteze sa ciljem da brojke budu drugačije.

Sa željom da unapredi kvalitet vazduha i podrži ekološki održiva rešenja, Ministarstvo za zaštitu životne sredine Republike Srbije i ove godine pokrenulo je inicijativu subvencije za zamenu kotlova na ugalj.

Nekoliko javnih ustanova u Srbiji već je iskoristilo subvencije i zamenilo stare kotlove na ugalj ekološki prihvatljivijim rešenjima, to mogu uraditi i domaćinstva i prebaciti se na prihvatljivije izvore energije, poput gasa ili peleta. Na taj način smanjiće se štetne emisije, a poboljšati kvalitet života svih građana.

Da se crni oblaci iz dimnjaka više ne vide i da vazduh drugačije miriše.

(Telegraf.rs)