Gradska opština Kostolac: Romska zajednica na putu ka integraciji i razvoju

K. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: A.N.

Kostolac je gradsko naselje i sedište istoimene gradske opštine unutar grada Požarevca u Braničevskom upravnom okrugu. Prema popisu iz 2022. godine, Kostolac ima 12.091 stanovnika, što ga čini jednim od značajnijih naselja u ovom delu Srbije.

Istorijski značaj Kostolca dodatno obogaćuje činjenica da se na tom području nalazio važan rimski grad Viminacijum, poznat po svojoj kulturnoj i privrednoj važnosti u antici. Danas, Kostolac predstavlja centar regiona Stig, a blizina značajnim industrijskim postrojenjima, uključujući termoelektrane i rudarska postrojenja, doprinosi razvoju lokalne ekonomije.

U Kostolcu živi nešto više od 3.000 Roma, što čini skoro 25% ukupnog broja stanovnika. Ova romska zajednica doprinosi kulturnoj raznolikosti opštine, ali se suočava s izazovima poput socijalne isključenosti i ekonomskih teškoća.

- Uključivanje Roma u društvene i ekonomske aktivnosti od ključne je važnosti za dalji razvoj zajednice - istakao je Bajram Morina, član veća gradske opštine Kostolac zadužen za socijalna pitanja, nevladine organizacije i verske zajednice.

Kostolac je usvojio strateška dokumenta koja doprinose boljoj integraciji Roma i Romkinja.

Morina naglašava da Požarevac i Kostolac imaju tri lokalna mehanizma za inkluziju Roma, uključujući angažovanje zdravstvenih medijatorki, pedagoških asistenata i koordinatora za romska pitanja, čime se nastoji poboljšati kvalitet života i integracija romske zajednice.

Iako se romska zajednica širom Srbije suočava sa sličnim problemima, stanovanje ostaje najveći izazov za Rome u Kostolcu. U ovoj oblasti se ulažu najveći napori.

Saradnja između lokalnih institucija u Kostolcu i nevladinog sektora je izuzetno dobra. Zajedno rade na prioritetnim područjima kako bi poboljšali životni standard romske zajednice.

U Kostolcu postoje realne mogućnosti za poboljšanje situacije romske zajednice. Lokalna samouprava aktivno radi na njihovoj integraciji, preduzimajući konkretne korake ka izgradnji inkluzivnog društva gde svi imaju jednake šanse.

(Telegraf.rs/A.N.)