Časovi će biti 35 minuta? Ministarka prosvete o belom štrajku i platama: "Cilj je da početnik ima ovu zaradu"

E. T.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto:K1

Više od 10.000 prosvetnih radnika u Srbiji trenutno je u belom štrajku, skrećući pažnju na brojne probleme u obrazovnom sistemu. Niska primanja, loši uslovi rada i nedostatak podrške samo su neki od razloga za nezadovoljstvo među nastavnicima. Dok se štrajk nastavlja, postavlja se pitanje - može li ovaj protest rešiti duboko ukorenjene probleme u srpskoj prosveti? Ko će nadoknaditi deci izgubljene časove i ko će preuzeti odgovornost za budućnost obrazovanja, objasnila je ministarka proosvete Slavica Đukić Dejanović.

- Mislila sam da će dijalog koji Vlada vodi sa sindikatima biti povod da razgovaramo o dodatnim mogućnostima, osim onih koje su već poznate – a to je da će plate u prosveti od januara biti povećane za 12 posto. Takođe, razmatrala sam da li bi jednokratne podrške prosvetnim radnicima mogle biti tema, jer je to bio deo razgovora sa premijerom. Međutim, očigledno je da je došlo do radikalizacije situacije čim je doneta ovakva odluka. U ponedeljak ćemo imati još jedan sastanak sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, i dalje ćemo insistirati na dijalogu kao metodu rešavanja problema, kako bismo pronašli najbolje rešenje. Smatram da radikalizacija neće pomoći u rešavanju problema, jer je količina raspoloživih sredstava ograničena i nema mogućnosti da se pronađe više - izjavila je ministarka i objašnjava:

- Čitava 2025. godina biće posvećena razgovorima o postizanju cilja da najniža plata u prosveti bude izjednačena sa prosečnom platom u Srbiji. Prosečni lični dohodak u prosveti je veći od prosečnog ličnog dohotka u drugim sektorima. Međutim, stav i zahtev sindikata i Vlade je da početna plata treba da bude veća. Trenutno je početna plata za razrednog starešinu 92.700 dinara, a sa povećanjem od 12%, biće 12% veća. Ono što je definitivno jeste da početnik u prosveti sada zarađuje 94% prosečne plate, a naš cilj je da to bude 100%. Uložićemo sve napore da u 2025. godini postignemo taj cilj - izjavila je Đukić Dejanović, dodajući da nezadovoljstvo nije uzrokovano samo platama, te nastavila:

Ocenili smo zajedno da se u potpunosti slažemo da bezbednost mora biti na mnogo višem nivou.U tom smislu, krivični zakonik se već menja, bio je na javnoj raspravi i ulazi u skupštinsku proceduru. Do kraja ove godine izjednačiće se status zaposlenih u prosveti sa advokatima, a kazne za eventualne napade na prosvetne radnike biće znatno strožije nego u svim drugim slučajevima. Govorili smo o ranijim dogovorima iz prošle godine, prema kojima su oni sa starešinstvom bili kažnjeni samo sa 4%, što je nedovoljno, pa je ta kazna povećana na 7% od plate. Broj zaposlenih na neodređeno vreme povećao se za 20.600, a samo u ovoj godini za 1.312. Uvedeni su tzv. Ugovori 7a i 7-1-a, koji su pružili veću sigurnost zaposlenima. Svi ostali zahtevi su realizovani, dok je sporan zakon o platama," objasnila je ministarka prosvete.

Kako se zaštiti od uticaja društvenih mreža

Prevencija sajber kriminala i lošeg uticaja društvenih mreža na decu predviđena je kao program za škole, prilagođen uzrastu učenika," kaže ministarka i objašnjava pitanje zabrane upotrebe TikToka.

Škole mogu da daju preporuke, jer imaju autonomiju u donošenju odluka. Postoje škole koje su odlučile da se mobilni telefoni mogu koristiti samo tokom časova informatike, kada su neophodni kao alat za učenje, dok ih ne mogu koristiti ni tokom odmora. Dobre rezultate postižemo jedino kada su deca i roditelji prihvatili ovo kao stav škole. Nemamo zakonsku mogućnost da ukidamo upotrebu, možemo samo da dajemo preporuke. Zakon definiše da sve što je štetno za dete mora biti eliminisano iz obrazovnog programa, a škole određuju svojim aktima na koji način će to ostvariti – objasnila je.

10.000 nastavnika u belom štrajku

Veliki broj reprezentativnih sindikata protivi se belom štrajku, koji kao jedan od načina realizacije uključuje upisivanje petica. Mislim da su tim postupkom oštećeni najbolji učenici. Ovaj metod nije previše prihvaćen, i dobro je što nije. Deca snose posledice štrajka prosvetnih radnika. Država će se potruditi da štrajk prosvetnih radnika, ukoliko do njega dođe, bude unutar određenih okvira. To podrazumeva smanjenje časa na 35 minuta, što ipak na neki način ubrzava proces prenošenja znanja deci. Vaspitna funkcija u skraćenim časovima negativno se odražava na decu. S druge strane, Vlada i Srbija ne uviđaju koliko je zaista potrebno raditi na povećanju plata, pa prosvetni radnici koriste metode da skrenu pažnju na to pitanje – objasnila je ministarka prosvete u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

(Telegraf.rs/K1)