KAZNE DO 150.000 DINARA! Istražujemo: Šta nikada ne smete da kažete saobraćajcu i zašto postoji OVO pravilo

Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto-ilustracija: Pixabay, Marko Jovanović

Bilo da ste vozač godinama, ili ste nedavno položili, sigurno ste se zapitali da li postoji nešto što nikako ne biste smeli da kažete saobraćajnom policajcu, ukoliko vas zaustavi,  kao i zašto vam je, ukoliko vam se to već dogodilo, pored vozačke dozvole tražio i ličnu kartu. Istraživali smo o čemu je zapravo reč i u pomoć pozvali advokata.

Što se tiče komunikacije sa saobraćajnim policajcima, advokatica Mirjana Nestorović objašnjava za Telegraf.rs da, s obzirom da su u pitanju službena lica, dužni smo da im se kao građani obraćamo sa dužnim poštovanjem i uz uvažavanje koje i oni prema nama iskazuju, te da svakako, davanje i nuđenje mita ne dolazi u obzir.

- Dakle, u komunikaciji sa saobraćajnim policajcem je svakako prvenstveno zabranjeno upotrebljavanje uvredljivih reči i izraza. U protivnom, rizikujete da protiv vas bude pokrenut i vođen prekršajni postupak zbog vređanja službenog lica u vršenju službene dužnosti iz člana 22 Zakona o javnom redu i miru te da u krajnjoj instanci budete sankcionisani novčanom kaznom u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara ili čak i kaznom zatvora od 30 do 60 dana. Ukoliko biste eventualno i pretili da ćete napasti službeno lice, možemo govoriti i o postojanju krivičnog dela Ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti- navodi advokatica Nestorović i dodaje da se neretko u praksi susreće sa izvršiocima prekršaja od kojih većina bude kažnjena novčano i to, s obzirom da je u najvećem broju slučajeva reč o neosuđivanim licima, ista budu kažnjena novčanom kaznom i to najčešće uz primenu odredaba o ublažavanju kazne bude im izrečena novčana kazna ispod navedenog minimuma.

Foto: Aleksandar Ćirić

Još jedna enigma među vozačima jeste i ta zašto nam pored vozačke dozvole, saobraćajni policajci, a kada nas zaustave, uvek traže još i ličnu kartu. Advokatica kaže da je to nešto na šta oni, svakako, imaju pravo.

- Prevashodno, s obzirom na Pravilnik o načinu vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja na putevima i vođenju obaveznih evidencija o primeni posebnih mera i ovlašćenja, te na ovlašćenja koja su im ovim pravilnikom dodeljena, saobraćajni policajci vam prilikom zaustavljanja mogu tražiti ne samo ličnu kartu i vozačku dozvolu, već i neka druga dokumenta, na primer, dozvolu za probnu ili autonomnu vožnju, uverenje o ispravnosti prepravljenog vozila, tahografski listić i drugo, a sve u cilju provere podataka kroz evidencije, ali prevashodno i radi preduzimanja propisanih radnji i mera prema vozačima. Iako je i vozačka dozvola kao i lična karta dokument podoban za identifikaciju, on u najvećem broju slučajeva nije i dovoljan za preduzimanje svih radnji i izricanje mera ukoliko su iste neophodne, recimo u slučajevima oduzimanja predmeta koji je upotrebljen za izvršenje prekršaja o čemu učiniocu prekršaja izdaje potvrdu - objašnjava dalje advokatica Nestorović.

Pored ovih pitanja, vozače muči još jedno, a o kom još uvek čini se, ne postoji jasno objašnjenje i pravilo. Naime, vozači su uplašeni i pitaju se da li je istina da je moguća novčana kazna ukoliko se parkiraju na kolovozu, a da ne postoji više od tri metra odstojanja do druge strane kolovoza. Advokatica je objasnila o čemu se zapravo radi.

- U odnosu na nepropisno parkiranje, reč je o čestim saobraćajnim prekršajima, iako kazne za njih nisu nimalo blage. One su regulisane Zakonom o bezbednosti saobraćaja i "uniformisane" su za svaku lokalnu sredinu, s obzirom da ih izriče saobraćajna policija, ali njihov iznos zavisi od tog gde je nepropisno parkirano vozilo zatečeno. Kreću se u rasponu od 5.000 za vozilo parkirano na trotoarima, do 25.000 dinara ako je vaše vozilo parkirano na pešačkom prelazu, tramvajskim šinama ili pak u žutoj traci - objašnjava Nestorovićeva i zaključuje kako se u praksi najčešće, kao što je to očekivano, izriču minimalne kazne od 5.000 dinara, uz napomenu da se i ta kazna kao i strože izrečene kazne mogu platiti u iznosu koji je niži za 50 odsto ukoliko ih vlasnik vozila plati u roku od 8 dana.

(Telegraf.rs)