Narav ljudi jača od propisa: Ceo soliter u Čačku bez grejanja zbog jednog stana!

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Wikimedia/Flickr/MOMAR032

Pretpostavka da će novi Zakon o stanovanju koji je donet pre nekoliko godina uvesti neki red u zgrade, te doprineti njihovom boljem održavanju, odnosno lakšem dogovaranju stanara o ulaganjima i dalje ne važi u pojedinim pričama. Da ponekad smo stav osoba iz jednog doma može da svima da napravi problem, pokazuje primer sa Ljubićkog keja u Čačku.

Naime, kako prenosi Ozon Press, stanari jednog solitera, nemaju grejanje i pitanje je da li će ga uopšte i dobiti ove zime jer njihove komšije stana broj 2 ne dozvoljavaju da se zamene oštećene cevi.

Uprkos tome što su se stanari žalili, kako kažu, svim mogućim inspekcijama, ne postoji način da se komšije nateraju da uđu ekipe u stan bez odluke suda.

- U stanu broj dva živi stanar koji ne dozvoljava da u njega uđu ekipe JKP Grejanje i da otklone havariju kako bi ostali stanovi imali grejanje. U tim stanovima ima bolesnih, starih ljudi, male dece i gde su uslovi danas nemogući, a sve zbog jednog stanara. Sve što su mogli da učine nadležni su učinili: pokušavao je naš upravnik zgrade, kada nije uspeo pozivao je komunalnu inspekciju, dolazili su radnici grejanja, policija… - priča Milica Domanović o problemu koji muči stanare sa Ljubićkog keja.

Kako ona ukazuje, žena iz broja 2, nikome nije dozvolila da uđu u stan i da otklone kvar: "Kako nije bilo moguće otkloniti kvar, voda je isticala i zatvorena je cela vertikala. Ništa nam drugo nije preostalo nego da napišemo i predamo tužbu i da sada čekamo. To može da traje prilično dugo. Ako ima nekog zakona u državi valjda će neko nešto uraditi i učiniti".

Razgovori sa komšinicom nisu bili uspešni iako su svi obećali da će sanirati svaku štetu koja nastane prilikom zamene cevi.

- Ništa to nju ne bi koštalo. Sve bi vratili u stanje kakvo je bilo, pa čak i bolje. Kupatila su stara, pucaju cevi i to se ne dešava samo kod nje. Imali smo slične situacije i u drugim stanovima gde niko nije pravio problem da se izvrši sanacija i zamena. Imamo stanare koji plaćaju tokom cele godine grejanje, a sada ga neće imati - ističe sagovornica gorepomenutog medija.

Stanari apeluju na državne organe da što pre promene zakone koji bi olakšao proceduru ulaska u stanove gde se nalaze zajedničke instalacije.

- Šta da je pukla vodovodna cev u nekom od spratova pa da cela zgrada nema vodu. Očigledno da zbog nesavesnih pojedinaca moramo u zakonu predvideti sve mogućnosti koje mogu da se dogode u zgradama - smatraju očajni stanari ovog čačanskog solitera.

(Telegraf.rs/OzonPress)