Tužna sudbina divnog grada u srednjem Banatu: U njemu je rođena Ivana Španović i mnogi velikani, a on se gasi

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Nikola Tomić, Shutterstock

Nedavno objavljena analiza Republičkog zavoda za staistiku (RZS) na temu broja stanovnika Srbije u narednih 30 godina sve nas je ostavila u neverici. Kako se predviđa, do 2052. godine, mnogi veći gradovi i centri Srbije prepoloviće se po broju stanovnika i svesti takoreći na varošice.  Ova porazna statistika obuvatila je i Srednjobanatski upravni okrug. Tužna sudbina, sudeći po tome, očekuje i prelepi Zrenjanin.

"U srednjobanatskoj oblasti grad Zrenjanin se izdvaja kao teritorijalna jedinica sa najvećim brojem stanovnika. Projektovano je da će se njegova populacija do kraja projekcionog perioda smanjiti za 43,8 odsto. U 2052. godini stopa promene broja stanovnika u Zrenjaninu dostići će -20,9 promila, i to pretežno zbog sve negativnijih vrednosti prirodnog priraštaja (-13,5 promila) i migracionog salda (-7,4 promila)", piše u ovoj analizi, a prenosi Zrenjaninski.com.

To znači da će sa sadašnjih 105.000 stanovnika, Zrenjanin za 30 godina pasti na svega 60.000.

Zrenjanin je najveći grad u Banatu i treći najveći grad Vojvodine (iza Novog Sada i Subotice).

Zrenjanin se spominje 1326. godine kao selo podignuto na tri ostrva reke Begej. Kasnije je bila podignuta i tvrđava, a mesto su naselili Srbi, Nemci, Rumuni, Italijani, Francuzi, čak i Španci ("Nova Barselona").

U Drugom svetskom ratu s područja Zrenjanina je sedam narodnih heroja poginulo u borbi, a oko 10.000 stanovnika bilo je u logorima i zatvorima, od čega je 2.500 streljano.

Ovaj grad iznedrio je mnoge velikane, među kojima i slavnu atletičarku Ivanu Španović.

(Telegraf.rs)