"Kako mi je preventivni pregled SPASAO ŽIVOT" Jelena pobedila opaku bolest, a sada ima samo jednu misiju

Vreme čitanja: oko 5 min.
Foto: Jelena Vujović/privatna arhiva

"Kao da mi je neki unutrašnji glas rekao da treba da idem redovno na preglede, kao da sam nešto osetila. Meni je definitivno preventivni pregled spasao život". Ovim rečima započinje svoju nadahnjujuću ispovest za Telegraf.rs Jelena Vujović, koja je u 38. godini saznala da ima rak dojke.

Inspirišuća priča novinarke iz Novog Sada koja je izašla kao pobednica u ratu sa opakom bolešću takođe dođe i kao podstrek i apel svim ženama da redovno odlaze na preventivne preglede, jer su upravo oni spasili Jelenin život i dali joj novu šansu.

Foto:Jelena Vujović/privatna arhiva

"Nisam znala šta me je snašlo, niti kakva me borba čeka"

- To je stravična vest i niko nas nikada nije pripremio za tako nešto. Ja sam u tom trenutku imala dete od godinu i po dana koje sam dojila. Ne da nisam znala kakva je borba, nego nisam znala šta me je snašlo. Niko u mojoj porodici nije imao karcinom dojke. Naviku mi je usadila moja majka. Nekako smatram da je odlazak kod lekara stvar poput lične higijene. Od svoje 25. godine odlazim redovno kod ginekologa, zubara i na pregled grudi - priča nam Jelena.

Borba sa karcinomom dojke trajala je u Jeleninom slučaju osam meseci. Kako kaže, u trenutku primanja terapije nije ni bila svesna koliko joj je zapravo loše i koliko je terapija iscrpljuje, kao i koliko nema snage koju je inače imala. Takođe, objasnila nam je i šta je u celokupnom procesu izlečenja za nju, pored terapije, bilo najteže.

- Najstresnija je bila neizvesnost i strah jer nisam znala kako će moj organizam odreagovati na terapije i kako ću ih podneti. Stresno je bilo i opadanje kose, mada sam to nekako i najlakše podnela. Ipak, što se tiče kvaliteta mog života, on je ostao isti i ništa se nije promenilo. Možda je on sada i bolji, jer sam počela da treniram redovno i da se malo zdravije hranim - priča ova hrabra žena i ističe kako sada kada je bolest prošlost može da kaže da živi sasvim normalan život koji se ne razlikuje od života žene koja nikada nije obolela.

Foto:Jelena Vujović/privatna arhiva

Iako je sama bila jako hrabra i istrajna u odluci da odnese pobedu u borbi sa jako opakom bolešću, Jelena ipak ističe da joj je na putu ka ozdravljenju jako značila i podrška njenih najmilijih.

- Podrška je najvažnija. Da nije bilo podrške porodice i prijatelja sve bi bilo mnogo teže. Ne može niko da bude sam u toj borbi, a i ne treba - priča nam iskreno naša sagovornica.

Dok je sam proces izlečenja bio pun strepnje, upornosti i muka, Jelena nam priča i kako je izgledalo kada je saznala da je konačno ponovo zdrava osoba, kako je tada odreagovala i koje emocije su u tim trenucima bile najjače.

"Čim primetite promenu, odmah idite lekaru"

- Plakala sam kao kiša. Kada mi je doktorka koja me je pratila za vreme zračenja rekla da se više nećemo družiti i viđati, ja sam počela da plačem. I dan danas i kada se vratim sa pregleda i kada mi kažu da je sve u redu, mene preplavi rolerkoster emocija i svaki put se rasplačem. Ne mogu rečima da opišem taj osećaj - emotivno se priseća Jelena kroz razgovor.

Jelena koja je ovim putem želela da ukaže na važnost redovnih lekarskih pregleda koji su njoj i doslovno spasili život, istakla je i koje su to promene i simptomi na koje žene moraju da obrate pažnju i ne dođu u situaciju da bude prekasno.

- Ja nisam napipala ništa na grudima, mada mi je koža na mestu gde mi je bio tumor bila drugačija, kao recimo celulit. Bilo koju promenu koju žene primete, moraju odmah da reaguju i da odu kod lekara - apeluje Jelena tokom našeg razgovora.

"Žene odlaze na razne tretmane lepote, a kod lekara neće"

Jelena sada, a kada se osvrne na sve kroz šta je prošla, govori kako je odlučila da na rak dojke gleda kao na dobru stvar koja joj se dogodila, te da ima naviku da kaže "Bog vam da onoliko koliko možete da izdržite".

- Nikada nisam sebe krivila za kancer, niti sam bila očajna zbog toga. Posle sam shvatila da sam ga dobila zato što sam dovoljno glasna i da ću, kada preživim i ozdravim, upravo ja biti ta koja ću moći da se bavim time da drugim ženama pričam koliko je prevencija važna. Samo želim da apelujem na žene kako je jako važno da se pregledaju, da je to jedino i osnovno u borbi. Kao što idemo na razne tretmane, anticelulit masaže, botokse i hijalurone, isto tako treba da uvrstimo u svoje redovne godišnje stvari koje radimo i preglede grudi i ginekološke preglede. Kao što je i meni preventivni pregled sačuvao život, tako savetujem svim ženama da se redovno pregledaju - priča dalje Jelena.

Foto:Jelena Vujović/privatna arhiva

Jelena je, međutim, svesna činjenice kakva je trenutno situacija u Srbiji, te da vlada narativ u kom žene uvek govore kako ne mogu da se pregledaju, jer, kako kažu, nema termina.

- Ja uvek kažem da neko ko nazove kol centar ili ko se sa svojim izabranim lekarom dogovori da mu se zakaže pregled grudi, dobiće ga. I meni kada moj onkolog kaže da treba da uradim mamografiju, ja je zakažem. Termini se, dakle, mogu naći, samo što je problem što žene uopšte ne pokušavaju - objašnjava hrabra i istrajna Jelena u svojoj odluci da takav stav kod žena u Srbiji što pre promeni.

Pokrenula kampanju "Pregledana, preživela"

Jedan od načina na koji to želi i da ostvari, odnosno, da u što većoj meri podigne svest kod žena da su preventivni pregledi neophodni, jeste i kampanja koju je Jelena pokrenula, a koja nosi naziv "Pregledana, preživela".

Foto:Jelena Vujović/privatna arhiva

- Mi smo po drugi put ove godine, tačnije moj portal Gradske info i ja, kao inicijator, organizovali kampanju "Pregledana, preživela" u kojoj ćemo za pet dana pregledati 300 žena. To će značajno rasteretiti zdravstvene ustanove i Klinički centar i isto tako onog momenta kada mi stojimo na Trgu slobode u Novom Sadu gde se kampanja ove nedelje i održava, u njima će da se probudi neka svest da treba da urade pregled. Takođe smo, pored ovoga, na Trgu slobode ove godine organizovali i izložbu žena koje su pregledane i preživele, koje su na vreme pregledane i koje su nakon lečenja danas zdrave žene i naše sugrađanke koje su se vratile normalno svojim aktivnostima, kao da kancer nikada nije ni postojao. To je naša misija - zaključila je naša sagovornica Jelena Vujović koja svojim primerom svakako pokazuje zašto je bitno da onda kada je najteže istrajemo i nikada ne odustanemo.

(Telegraf.rs)