Među decom haraju opasne infekcije! Pedijatri apeluju na roditelje da ne čine OVU grešku: "Tek sledi talas"

Vreme čitanja: oko 5 min.
Foto: Shutterstock

Virusne i bakterijske infekcije u ovo doba godine haraju među decom, a kako borave u kolektivima, bolest se brzo širi. Lekari apeluju da treba obratiti pažnju na simptome stomačnog virusa, javiti se lekaru na vreme, ali takođe i ostati s detetom kod kuće, kako bi se mogućnost daljeg širenja infekcije smanjila na minimum.

Prema rečima pedijatara koji su za Telegraf.rs govorili o ovoj temi, trenutno najviše treba da se pripaze mališani predškolskog uzrasta, kao i školarci do četvrtog razreda, dok su nam takođe ovom prilikom objasnili i koje su to infekcije sada najčešće, koji ih simptomi prate, kao i na šta roditelji treba posebno da obrate pažnju.

"Tek nas čeka talas infekcija"

Da je stanje sa infekcijama kod dece sada "u piku" i da se oni svakodenvno javljaju lekaru, za Telegraf. rs potvrdio je i pedijatar dr Dejan Jonev, i istakao kako su trenutno među decom najdominantniji stomačni virusi, a da su simptomi na koje se oni žale mučnina povraćanje, dijareja, glavobolja.

- Pored stomačnog virusa koji je sada najaktuelniji, takođe se javljaju i deca sa virusom gornjih disajnih puteva, a čiji simptomi su kašalj, curenje nosa, i temperaratura koja nije visoke i koja se kreće od 38 do 38.5. Pored toga, prisutne su i bakterijske infekcije, a kod kojih imamo upale ždrela, jake bolove u grlu, upalu u srednjem uhu, kao i malo bronhitisa - objašnjava dr Jonev i ističe da posebno treba da se pripaze deca koja imaju bronhitis, i kod kojih simptomi mogu da budu teži i jači trenutno.

Pošto infekcije, koliko vidimo, ne manjkaju ni ove jeseni među najmlađima, pedijatar Jonev nam je objasnio, ali i dao savet za roditelje koji je najbolji način da decu od istih zaštitimo. Kako kaže, najbolji metod je izolacija.

- Deca su u kolektivu i mnogo brže se infekcije šire među njima čak i ako je jedno dete zaraženo. Zato savetujemo roditeljima da, ako mogu, izoluju svoje bolesno dete. Oni većinom šalju u predškolske ustanove ili škole kijavičavu decu, a to svakako nije pametno. Takođe, savet je i da povedu računa o ishrani svoje dece, da im daju raznovrsnu ishranu i suplemente i ojačaju imunitet, jer imamo primere roditelja koji mi dva puta mesečno dovode svoje dete - priča Jonev.

Dejan Jonev; Foto: Privatna arhiva

Kako on navodi, deca koja su trenutno očigledno najugroženija i najsklonija infekcijama, sudeći po njegovim pacijentima, jesu upravo deca od treće godine do onih sa devet, deset godina.

- Zavara ih ovo sunce koje imamo, pa se oblače laganije nego što bi trebalo. Noći i jutra su nam već jako hladna, a oni su neadekvatno odeveni, ili idu na sport, oznoje se, pa takvi izađu napolje. I sami znaju kada su se prehladili, kada razgovaram sa njima. Dakle, jedan od načina zaštite jeste i bolje, slojevitije oblačenje - zaključuje pedijatar Dejan Jonev.

"BRNU i rino virus najdominantniji"

Sa sve više dece koja se trenutno muče sa infekcijama svakodnevno se susreće i pedijatar Saša Milićević, a koji je za Telegraf.rs kazao kako, po onome što on vidi, trenutno dosta ima rino virusa, odnosno, da dolaze deca koja se žale na kijavicu, kašalj, upalu uha, te da su među njima deca i mlađe i starije dobi.

- Kada su deca u pitanju, posebno treba da se povede računa kada je rino virus u pitanju, jer kod dece brže pređe na grlo. Pored njega, prisutne su i ovčije boginje, odnosno, varičele. To je bolest koja prođe sama, ali je jako zarazna, pa je deca u školi mogu lakše dobiti. Imamo, pored toga, i stomačne viruse koji haraju sada - rota, adeno i noro. Tipični simptomi koji ih prate su povraćanje, dijareja, malaksalost. Zatim, tu je i takozvani BRNU virus (bolest ruku, nogu i usta), a koji se još zove i američki virus. Javlja se u predelima usana. Problem sa njim je taj što zastrašujuće izgleda za roditelje. Prvo se javlja bubuljica, zatim ranica, onda temperatura, pa opšte loše stanje, ali najbitnije je naglasiti da prolazi sam od sebe i da nije potrebna terapija, eventualno mogu da dobiju mast koju propisuje doktor - objašnjava pedijatar Milićević.

Dr Saša Milićević; Foto: Nikola Tomić

Pored ovih virusa, pedijatar Milićević govori kako su sada kod dece prisutne i bakterijske infekcije, i to streptokok, pneumokok i moraksela.

- Sad ih ima dosta, naročito među decom. Javljaju se simptomi poput upale grla, bronhija i upala pluća. Brzo se širi, dovodi do temperature, kašlja, i tada posebno treba voditi računa da ne krene na pluća - ističe pedijatar Milićević i dodaje da su tu takođe trenutno i uporne alergije koje prave zdravstvene teškoće našoj deci, kao što su ambrozija, koje još uvek ima, ali i kućna prašina i grinje od koje imaju, kako navodi, otežano disanje i sviranje u plućima.

Slučaj zauški u Novom Sadu

Pedijatar Milićević osvrnuo se i na slučaj zauški koji smo imali u Novom Sadu, te objasnio ima li razloga za strah i eventualno širenje i u drugim delovima naše zemlje.

- Imali smo i jedan slučaj zauški u Novom Sadu. Nadajmo se da se neće proširiti i dalje odatle. Tu je problem sa decom koja nisu vakcinisana, i ona su najsklonija od dobijanja zauški, pa na to treba obratiti pažnju - objašnjava pedijatar, pa i on, kao i njegov kolega Jonev izdvaja izolaciju obolele dece kao najbolji vid zaštite od širenja i uozbiljavanja bolesti, dok je još dobro, kako kaže, ne davati deci mnogo hrane, davati im puno tečnosti, vitamisnki preparat i vitaminsku ishranu, dok antibiotike, ističe, ne preporučuje, sve dok ih lekar ne prepiše.

Koliko je opasna kampilobakterija?

Još jedna bakterijska infekcija koja trenutno pogađa našu decu jeste i, kako naš sagovornik kaže, kampilobakterija, a koja se najčešće dobija preko pilećeg mesa, jaja, kao i preko, kaže on, prljavih ruku.

- Simptomi koji se kod nje javljaju jesu dijareja i bolovi u stomaku, otkriva se putem koprokulture, a leči se lekovima iz grupe makrolida - zaključuje Milićević i priča da, sudeći po njegovim pacijentima, predškolsku decu trenutno pogađaju virusne i stomačne infekcije, dok decu školskog uzrasta ovih dana najviše muče rino virus i alergije.

(Telegraf.rs)