Gašić se sastao sa predsednicom Odbora za spoljne poslove i odbranu u Senatu Italije

E. S.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se danas u Beogradu sa predsednicom Odbora za spoljne poslove i odbranu u Senatu Republike Italije Stefanijom Kraksi. Teme sastanka bile su regionalna bezbednost, odnosi sa KFOR i saradnja u oblasti odbrane.

Na početku sastanka, ministar odbrane istakao je da je stabilnost regiona od strateškog interesa Republike Srbije. Prema njegovim rečima, Srbija je posvećena mirnom rešavanju svih pitanja kroz razgovore sa Prištinom, s ciljem boljeg života svih građana na Kosovu i Metohiji, uz zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i puno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkog sporazuma.

Kako je rekao ministar Gašić, jednostrani potezi privremenih institucija samouprave u Prištini i veliki broj etnički motivisanih incidenata usmerenih prema srpskom stanovništvu, u prethodnom periodu, prouzrokovali su humanitarnu krizu i ugrožavaju nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Naglasio je da Srbija ostaje maksimalno posvećena promociji mira i dijaloga, kao i očuvanju stabilnosti u regionu.

Govoreći o odnosima sa snagama KFOR, on je rekao da je pitanje bezbednosti svih građana na Kosovu i Metohiji, bez obzira na nacionalnost i versku pripadnost, isključivo u nadležnosti KFOR. Ministar odbrane istakao je da su se odnosi između Vojske Srbije i KFOR postepeno razvijali u pozitivnom smeru i da ih danas karakteriše korektan nivo saradnje, uzajamnog poverenja i partnerstva. Takođe, naglasio je da Srbija ceni kontinuirano dugogodišnje prisustvo Oružanih snaga Italije u misiji KFOR i veliki doprinos u zaštiti srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, posebno u zaštiti crkava i manastira. On je izrazio očekivanje da će novi komandant KFOR general-major Enriko Barduani, iz italijanskih oružanih snaga, nastaviti uspostavljenu odličnu saradnju i komunikaciju sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

Prema rečima ministra Gašića, saradnja između Vojske Srbije i Oružanih snaga Italije je sadržajna, usmerena prevashodno ka podizanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti i jačanju uzajamnog poverenja i u skladu sa Strateškim sporazumom. On je rekao da Srbija ostaje aktivan kontributor naporima za očuvanje mira u svetu, što pokazujemo i zajedničkim učešćem u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Republici Liban (UNIFIL). Angažman dve zemlje u okviru multinacionalnih operacija, prema njegovim rečima, od velikog je vojnog i političkog značaja.

Saradnja u oblasti odbrane sa Italijom je razvijena, dodao je ministar Gašić, ali postoji prostor za kvalitativno i kvantitativno unapređenje u oblastima od zajedničkog interesa. Prema njegovim rečima, težišne oblasti saradnje su vojno-vojna, vojnoekonomska i vojnoobrazovna saradnja. Takođe, kako je rekao, Ministarstvo odbrane spremno je da nastavi sa realizacijom i unapređenjem saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Ministar odbrane istakao je da Srbija poklanja posebnu pažnju unapređenju vojnoekonomske saradnje sa Italijom, koja predstavlja perspektivnog partnera, imajući u vidu tehnološki nivo razvijenosti italijanske privrede.

Predsednica Odbora za spoljne poslove i odbranu u Senatu Republike Italije Kraksi izrazila je zadovoljstvo današnjim srdačnim i otvorenim razgovorom sa ministrom Gašićem. Ona je rekla da je bilateralna vojna saradnja Srbije i Italije intenzivna i sadržajna i dodala da postoji prostor za njeno dalje unapređenje, u oblastima od zajedničkog interesa.

(Telegraf.rs)