U toku prijava za novčanu pomoć za trojke, četvorke, petorke, šestorke i duple blizance

E. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock/Marian Weyo

U toku je prijava roditelja za ostvarivanje prava za stalnu novčanu pomoć za trojke, četvorke, petorke, šestorke i duple blizance koju Grad Beograd pruža preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu, a u 2024. godini iz budžeta Grada Beograda u ove svrhe izdvojeno je 26 miliona dinara.

Jovana Kostić iz Sekreterijata za socijalnu zaštitu rekla je za Tanjug da roditelji trojki, četvorki, petorki, šestorki i duplih blizanaca mogu da podnesu zahtev i potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje tog prava u opštinskom odeljenju Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu prema mestu prebivališta iz lične karte, svakog radnog dana od 7.30 do 15.30 sati.

Kako je navela, potrebna dokumentacija podrazumeva očitanu ličnu kartu podnosioca zahteva, za decu školskog uzrasta potvrda škole o redovnom školovanju, kao i broj tekućeg računa podnosioca zahteva, dok se izvod iz matične knjige rođenih i potvrda o prijavi prebivališta za svu decu pribavlja službenim putem.

- Već tradicionalno Grad Beograd pruža finansijsku podršku roditeljima trojki, četvorki i duplih blizanaca. Ova vrsta podrške predviđena je Odlukom o pravima i uslugama socijalne zaštite i ostvaruje se jednom godišnje - rekla je Kostić.

Podsetila je da roditelji dece predškolskog uzrasta dobijaju jednu prosečnu zaradu isplaćenu u Beogradu, roditelji dece osnovaca dobijaju dve prosečne zarade isplaćene u Beogradu, a roditelji dece srednjoškolaca tri prosečne zarade isplaćene u Beogradu.

- Na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu u 2023. godini je 107 porodica sa ukupno 340 dece i od toga trojke - 88 porodica odnosno 264 dece, četvorke - 2 porodice odnosno 8 dece, dupli blizanci - 17 porodica odnosno 68 dece - rekla je Kostić.

(Telegraf.rs/Tanjug)