Neviđena krađa: Ribokradice odnele više od pet tona šarana iz jednog ribnjaka

Đ. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/JVP VODE VOJVODINE/Nenad Mihajlović

U ribnjaku u Glogonju, kod Pančeva, ribokradice su načinile veliku materijalnu štetu. Odneli su, sa samo jednog jezera, oko 5 tona ribe. Za počiniocima se traga, a utvrđuje se i na koji način su ušli u ribnjak, prenosi RTS.

Prema prvim procenama zaposlenih iz samo jednog od 9 ribnjaka za nekoliko dana odneto je više od 5 tona tovljenog šarana i na taj način pričinjena je šteta od 2,5 miliona dinara. Ovde se plaše da ima manje ribe i na ostalim veštačkim jezerima:

“Riba se krade mrežom tzv. Barikudom. Noću ulaze i postavljaju je polako, a kasnije se vraćaju. Ribu odnose u džakovima i ne mogu oni mnogo odjednom da odnesu i za jednu noć, ali ako dolaze svaku drugu mogu nas mnogo novčano oštetiti”, kaže Marijan Četnik, upravnik ribnjaka u Glogonju.

Zaposleni su zaplenili veliku mrežu koju su izvadili iz vode, ali nisu uspeli da otkriju ribrokradice. Policija je obavila uviđaj i očekuje se zvaničan izveštaj:

“Oni ostavljaju vidljive tragove kao što je oborena trska, tuda prolaze, podižu žičanu ogradu ispod koje se provlače, a nalazili smo par puta njihove mreže. Olakšan im je posao, jer je teren prekriven trskom i nije dovoljno pregledan, a oni to vešto koriste i uspevaju u tome što rade”, navodi Milan Svirčev, radnik na ribnjaku.

Ovo nije prvi put da ribokradice posećuju ribnjak, iako je mesto osvetljeno i obezbeđeno video nadzorom i zato će ovde sad angažovati i profesionalne čuvare.

“Krajnjim naporima se trudimo da sačuvamo, ali veliki je prostor i ovo je veliki problem, ne samo sad i kod nas, već u čitavoj Vojvodini već poslednjih 30 godina, a možda i duže. Ovim putem apelujem na državne organe da se pozabave ovim problemom”, navodi Marijan Četnik, upravnik ribnjaka u Glogonju.

Vlasnik ribnjaka je pretrpeo veliku štetu, ali svi su na gubitku. Ribokradice se moraju otkriti i kazniti, jer prodajom šarana bez plaćanja poreza oni podstiču sivu ekonomiju, a podjednakom su krivi i svi koji od njih bez računa kupuju ukradenu ribu.

(Telegraf.rs)