Haos zbog odluke učitelja iz Srbije: Učenik tri minuta zakasnio na čas i dobio neopravdani!

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock

Retko koji učenik, bivši ili sadašnji, bi mogao da kaže da baš nikada nije zakasnio na neki čas. Vreme tolerisanja zavisi od nastavnika do nastavnika, a jedan je odabrao da je tri minuta dovoljno za neopravdani izostanak!

Slika iz elektronskog dnevnika osvanula je na internetu i odmah je nastao haos jer dok su jedni osudili odluku profesora, drugi u njoj nisu videli ništa sporno.

Nije poznata škola, pa ni grad u kom se dogodilo trominutno kašnjenje koje se neslavno završilo, ali jeste da je objavljena fotografija napravila pravu buru.

U opisu slike koja je osvanula na Iks profilu Detinjarije piše: "Od zvona do zabeleženog odsustva 150-180 sekundi = neopravdan čas. Ako znamo da je na više od 50 učenika 1 toalet, kao i da odmor traje 5 minuta, da li je to u redu? Da li se nastavnicima daje neopravdani za 180 sekundi? Rezultat takvog ponašanja je odgovoran građanin ili frustriran sistem?".

Komentari su odmah počeli da se nižu i dok su neki smatrali da je odluka učitelja validna, drugi su izričiti da je u pitanju preterivanje.

"Bravo za nastavnika. Zna se kad čas počinje - ni minut pre ni minut posle", "Dok se nismo mešali u rad prosvetnih radnika, bili su autoritet... Sada svaki roditelj misli da zna bolje zato i imamo ovakve generacie dece koje ne poštuju nikoga...", samo su neki od komentara.

Bilo je i onih koji su prepoznali da manjka mnogo informacija vezanih za konkretan događaj: "Ne mislim da je u redu, ali isto tako - bez istorije ovog odnosa ne možemo znati da li je postupak opravdan. Moguće je da učenik namerno kasni ili je opomenut nekoliko puta..."

Takođe i nekih koji su naveli sopstvena iskustva, pa se tako saznaje i da su neke škole zaključavane nakon prvog zvona: "Kod nas se gimnazija zaključavala i ko kasni minut ne može da bude u školi ceo dan".

No, našli su se i oni koji su skrenuli pažnju na to da učitelji obično nemaju nikakve posledice u slučaju kašnjenja: "Svaki čas kad zakasnite između 3 i 15 min zamislite koliko deca gube na godišnjem nivou! I vaša je odgovornost da tačno na vreme uđete u učionicu, za to ste plaćeni! Pravila važe za sve isto! I vaš posao je da prenesete znanje, a ne da izigravate policajce i rešavate se frustracija donesenih od kuce na deci. Pedagozi ste, pobogu!"

Reakcije su burne i mnogo ih je kako na originalnoj objavi, tako i na svakom profilu na kom se ona naknadno pojavila, a pitanje ostaje bez odgovora - da li je zaista u redu dati neopravdani izostanak za kašnjenje od tri minuta?

(Telegraf.rs)