Mine Pošarac više nema, a ni Aleksandre, ali humanosti u nama da! Pogledajte ovaj prizor iz Sremske Mitrovice

M. B.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Celu Srbiju potresla je pretužna vest da je dvadesetrogodišnje nasmejano i veoma hrabro stvorenje Mina Pošarac izgubila bitku od tumora na kičmi. Novac koji je dugo bio prikupljan za ovu lepoticu iz Rume, nakon njene smrti 17. oktobra, prosleđen je na račun njene bake. Međutim, iz obližnje Sremske Mitrovice stiže nam dirljiva slika zabeležena ispred jedne menjačnice.

Naime, postavljena je gajbica za prikupljanje priloga na ime Minino i Aleksandre Dinić (u maju ove godine preminula posle četvorogodišnje borbe sa tumorom na mozgu), a za neke druge ljude bi značio taj novac.

Ovaj humani čin dokaz je da ipak nismo "otupeli" od empatije a poseban naklon zaslužuju članovi porodica ovih devojaka.

Jer, kako je napisano na Fejsbuk profilu Jovane Jović "Ako nemaš uzmi, ako imaš ostavi. Nekome malo znaci sve!".

"Ja se vodim rečenicom čini dobro i dobru se nadaj jer pare su u život sve a ništa. Jer džabe ti sve pare ovog sveta ako nemaš zdravlje. Ako si sam i nemaš oko sebe nikoga. Ništa sa ovog sveta ne možeš poneti sa sobom. I ako Mina Pošarac ni Aleksandra nisu tu ali živeće kroz naša dobra dela i neće biti zaboravljene", piše u emotivnoj objavi uz poruku na kraju "Život je lep!".

Podsetimo, Mina Pošarac je do februara 2022. godine živela uobičajenim životom, a onda je osetila bol u kičmi, nije mogla da ustane i izgubila je kontrolu nad telom.

Tada je urađen MR pregled kičmenog stuba na kome je opisana intramedularna ekspanzivna lezija koja je svojim karakteristikama najpre odgovarala primarnoj promeni tipa ependimoma ili astrocitoma. Mina je operisana 10.3.2022. godine kada je načinjena ekstirpacija ekspanzivne lezije intramedularno nivoa C7-Th2. Dobijeni patohistološki nalaz govorio je u prilog Glioblastoma IDH-wild type, CNS WHO, gradus IV.

Nakon operativnog lečenja komisija je imala mišljenje da je potrebno sprovesti postoperativnu zračnu terapiju uz konkomitantnu hemioterapiju temozolomidom, zatim još šest ciklusa adjuvantne hemioterapije temozolomidom. Planirana zračna terapija je u celosti sprovedena, a primila je i hemioterapije temozoloidom.

Nastavak lečenja bio je planiran u inostranstvu, gde je planirana operacija tumora, ali nažalost do toga nije došlo i prelepa devojka je izgubila borbu za život.

Sahranjena je juče sredinom dana u svom rodnom mestu.

(Telegraf.rs)