Pčinjski okrug rekorder na jugu po broju belih roda

Đ. Đ.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Facebook/Удружење Грађана Тарашке Роде

Po broju gnezda belih roda i broja njihovih mladunaca, Pčinjski okrug ušao je u prvih 10 u Srbiji, a po istraživanjima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS). Podaci o broju gnezda i mladunaca su, u odnosu na prethodne popise, rekordni, a u Pčinjskom okrugu ih najviše ima u Bujanovcu, Preševu i Vranju.

Prema tim podacima, u Pčinsjkom okrugu popisano je ukupno 55 gnezda: U Vranju 11 gnezda, u Surdulici 8, u Vladičinom Hanu 5, u Preševu 12, a u Bujanovcu čak 18, I tim gnezdima pronađeno je 120 mladunaca belih roda, prenosi Jug media.

Međunarodni popis belih roda, koji se sprovodi svake desete godine, jedan je od najstarijih monitoringa ptica u Evropi. Za organizaciju ovogodišnjeg, zadužen je NABU (Naturschutzbund Deutschland), ornitološka organizacija iz Nemačke, dok je za samo prikupljanje podataka, zaduženo DZPPS.

U periodu od aprila do jula ove godine, na nivou Srbije, popisano je čak 1.927 gnezda, od kojih je ukupno 1.597 naseljenih, odnosno, aktivnih gnezda. Broj mladunaca, ovih dugonogih ptica, pak, iznosi 4.378.

(Telegraf.rs)