Vek i po Obedska bara je zaštićeni raj za ptice: Evo kakve je sve lepote krase

Vreme čitanja: oko 3 min.

I danas je takođe poznati i predivni ornitološki rezervat.

Foto: Shutterstock

Jedan od naših najlepših prirodnih rezervata i često odredište turista kad se zapute za Vojvodini svakako je Obedska bara. U tekućoj godini ona obeležava značajan jubilej -150 godina od kada su njene prirodne vrednosti i administrativno zaštićene, još u Austrougarskoj monarhiji (1874. godine), odnosno tačno tri decenije od kad je naša država ovaj lokalitet zaštitila kao Specijalni rezervat prirode prve kategorije. Koliko je još davnih vremena bila izražena svesnost o unikatnosti Bare, govori to što je ta zaštita došla samo dve godine nakon što je isto urađeno sa prvim Nacionalnim parkom u svetu – Jeloustonom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako piše RTV , u Austrougarskoj, ovo je bilo carsko lovište za visoke zvaničnike monarhije, poznato pre svega po bogatoj ornitofauni, velikom broju vrsta ptica, pa su je smatrano "rajem" za ptice. U 19. veku je na prostoru današnje teritorije sremskih mesta Kupinovo, Obrež i Grabovci, lovljeno na hiljade ptica, što je s godinama uticalo na njihovu brojnost i potrebu da se ovo područje zaštiti. Na to je ukazala Ivana Vasić iz JP ”Vojvodinašume”, koje je upravljač ovog prirodnog područja.

"Specijalni rezervat prirode 'Obedska bara' je prostrani močvarno-šumski kompleks, nalazi se uz reku Savu u južnom Sremu. Najveću vrednost područja čini autentičan splet mrtvaja, bara, okana, močvarne vegetacije, vlažnih livada i šuma sa izuzetno bogatim diverzitetom ekosistema i vrsta, posebno onih ugroženih. I danas je naseljava veliki broj ptica močvarica i drugih značajnih vrsta biljaka i životinja. Zbog toga je ovo područje značajno ne samo u nacionalnim, nego i u međunarodnim okvirima", ističe Vasićeva.

Da ovaj lokalitet uživa veliki ugled u međunarodnim okvirima govori i to što je je to naše prvo prirodno područje koje se od 1977 nalazi na na listi vlažnih područja Ramsarske konvencije a proglašeno je i za međunarodno značajno stanište za biljke i ptice.

Možda neki na Obedsku baru gledaju samo kao na područje vlažnih staništa duž reke Save, ali tu ima i velikih šumskih kompleksa, očuvanih šuma hrasta lužnjaka kao što je Debela gora. Zajedno sa Bosutskim šumama to su najstarije šume gde imamo stabla starija od 200 i 300 godina. Debela gora je deo Obedske bare na svega 315 hektara u prvom stepenu režima zaštite, što znači da je strogo zaštićena i da u tom delu nema nikakvih privrednih i komercijalnih aktivnosti, nema mogućnosti posećivanja jer služi samo za naučno istraživački rad.

Kako ukazuje Ivane Vasić, tu najstariju šumu gubimo zbog raznih prirodnih uticaja. "Zbog klimatskih promena poslednjih godina nemamo poplave koje su bile kao nekada, da u toku godine bude i po 7 plavnih talasa čija visina može ići i do sedam metara. Obedska bara je za vreme poplava 2014. primila 200 miliona metara kubnih vode i bila je prva linija odbrane od poplava i da nije bilo ovog prirodnog područja, posledice bi bile daleko veće. Danas nemamo poplave kao što su nekada bile a od njih zavise mnogi prirodni procesi", kaže ona.

Valja reći da se u poslednjih 30 godina preduzimaju razne mere zaštite na očuvanju prirode na Obedskoj bari. Konkretno, radi se na sanaciji i revitalizaciji vlažnih livada i pašnjaka. Radi trajnog očuvanja revitalizovanih površina uspostavlja se periodično mašinsko košenje a u narednom periodu, kao jedna od mera je i uvođenje održivog pašarenja, vraćanjem bivola kako bi benefite imalo i prirodno dobro ali i lokalno stanovništvo. Specijalni rezervat prirode “Obedska bara” nudi mnoštvo različitih rekreativnih i edukativnih programa za posetioce. Njih na ovom lokalitetu čekaju licencirani vodiči.

Jubilej vek i po od prve administrativne zaštite prirodnih vrednosti Obedske bare biće obeležen sutra, na svečanosti u Lovačkoj kući “Karakuša” u Klenku.

(Telegraf.rs/RTV)