"Osmeh u kom se vidi želja za životom, borba i motivacija": Evo zašto je za Minu cimerka govorila da je čudo

E. K.
K. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Budi Human

Mina Pošarac (23), prelepa devojka neverovatne hrabrosti i snage za čije se ozdravljenje borila Srbija, preminula je jutros. Koliko je njena volja bila jaka govori činjenica da je jednom savladala podmuklu bolest, njene reči pune topline kojima je opisivala ljubav prema životu, ali i sve ono što su bližnji govorili o Mini jer to zaista pokazuje nečiju veličinu na ovome svetu.

Jutros su stigle najtužnije vesti koje su svi mislili da neće čuti, međutim Mina je borbu vojevala sa jednim od najtežih tumorskih oboljenja. Pobedu je imala, čekala je nastavak lečenja u inistranstvu za koje su se i prikupljala sredstva, ali je na kraju zloćudna bolest bila brža.

Danas, dodatno boli spoznaja koliko je Mina bila mila, snažna, draga osoba. Kaže se da o čoveku i njegovoj veličini najbolje mogu da svedoče drugi koji ga poznaju, pa ako je tako, onda o devojci neverovatnog osmeha i čelične volje možda najbolje govore reči njene cimerke Vanja Stević.

- Rekla mi je da želi ponovo da hoda, da ponovo da bude sa nama, da želi da proživljava sve ono što proživljavamo mi i da ima mladost i budućnost - rekla je svojevremeno opisujući svoju prijateljicu.

Minu je nazivala čudom, a otkrila je i njenu veliku ljubav prema Crvenoj zvezdi.

- Ovo je Mina... Moja Mina, naša Mina. Ja iskreno ni ne znam kako bih Vam Minu opisala... Moja cimerka, moj prijatelj, devojka puna života i ljubavi, smeha i pozitivne energije. Niste ni svesni koliko ona ume da voli, a isto tako koliko nju umeju da vole, ali najprikladnija reč je možda čudo. Čudo od devojke. A ako se pitate zašto baš čudo, čudo, jer evo već više od godinu dana kroz najagresivniju bolest, kroz najgori oblik tumora na kičmenoj moždini, kroz osećaj da je jedna od retkih u našoj državi sa ovom dijagnozom, prolazi sa osmehom na licu. Verujte ljudi i to ne kakvim osmehom. To je osmeh koji je jači od bolesti, to je osmeh u kom se vidi želja za životom, borba i motivacija - kazala je tada Vanja.

Istakla je i da Minu bolest nije sprečila da ispite daje u roku i da bude na budžetu.

- Od samog početka možda je ona ta koja je bila najveći oslonac svima, stub porodice i stub prijatelja. Psihički stabilnija od svih, sa verom u Boga, u bolje sutra. Bolest je nije sprečila ni u čemu. Nije je sprečila da gradi sebe kao ličnost, da bude puna ljubavi, vere i nadanja. Nije je sprečila da uredno daje ispite na fakultetu i da bude na budžetu. Da bude prijatelj, sestra, ćerka i devojka, da ostvaruje svoje snove, a jedan od njih je bio da tokom lečenja u kolicima ide na Marakanu, da gleda Crvenu zvezdu. Mina je vatreni navijač Crvene Zvezdea Zvezde - kazala je tada i izrazila nadu da će i Mini uslediti niz pobeda.

Pobeda je Mina zaista imala pregršt. Suočila se i nadjačala podmuklu bolest jednom, nizala akademske uspehe, ali i one veće - lične. Bila je hrabra i nepokolebljiva. Međutim, agresivni tumor se ponovo vratio i prekinuo borbu predivne devojke.

(Telegraf.rs)